U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji danas se održava šesta akcija besplatnih preventivnih pregleda u organizaciji Ministarstva zdravlja. Kurir je u UKC Srbije zatekao veliki broj građana koji su već posle šest došli na preglede.

Dr Snežana Polovina kaže za Kurir da danas građani mogu da urade laboratorijske analize nivo šećera u krvi i krvnu sliku, provere hormone štitaste žlezde i mogu gu da urade neke od tumorskih markera vezanih za trbušne organe a muškarci i tumorski marker za prostatu.

- Takođe mogu da urade EKG, da im se izmeri krvni pritisak, uradi ultrazvuk štitaste žletde i da ih pregleda endokrinolog. Dečje preventivne preglede mogu da urade one ustanove koje imaju pedijatrijske službe i u zavisnosti od toga koja vrsta pregleda je dostupna u toj zdravstvenoj ustanovi.

whatsapp-image-20240915-at-10.34.43-16ee11b0.jpg
Kurir/A.K. 
foto: Kurir/A.K.

Prema njenim rečima počele su i mlade generacije da dolaze na preglede.

- Stariji su nekako odgovorniji prema svom zdravlju da li zato što već imaju neke bolesti pa onda žele da vide da li postoji još nešto ili je došlo do nekog pogoršanja, ali radno aktivno stanovništvo obično nema ni vremena da se posveti svom zdravlju ukoliko nemaju neku simptomatologiju. Oni se ne javljaju, a upravo takvi treba da dođu kod nas, mlađi radno aktivno stanovništvo, kod njih je mnogo zastupljenija endokrinološka patologija. U Srbiji više od 30 odsto građana ima neki endokrinološki problem da li je to gojaznost, dijabetes tipa dva, promene na štitastoj žlrzdi, nadbubrežnoj žlezdi policistični jajnici, problem sa sterilitetom... Više od dva miliona građana ima endokriniloški problem. Ovo je prilika da se uradi pregled da vide da li postoji neki problem kome treba da se posvete - ističe dr Polovina.

whatsapp-image-20240915-at-10.34.44-f20489a3.jpg
Kurir/A.K. 
foto: Kurir/A.K.

Dodaje i da su građani došli pre sedam na preglede i da su ih lekari ranije uveli u prostorije i počeli da ih evidentiraju.

- Za dva sata je evidentirano 220 građana. Kod velikog broja je uočena neka promena na štitastoj žlezdi. Na sreću, nakon endokrinološkog pregleda uočeno je da su dobroćudnog karaktera ne zahtevaju dalju dijagnostiku, a oni kod kojih su uočene promene koje su sumnjive na tumorske promene na štitastoj žlezdi oni su obrađeni od strane endokrinologa i zakazana im je dalja dijagnostika - kaže dr Polovina i dodaje:

- Ozbiljnih slučajeva za sada nije bilo uočene su poremećaji ritma na EKG-u uglavnom su to pacijenti koji se već leče kod kardiologa nije bilo novootkrivenih slučajeva, a što se tiče laboratorjskih analiza u sredu će biti gotovi nalazi.