Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koja može ugroziti živote i zdravlje ljudi i imovinu na određenom području, puštena je danas zvanično u rad, saopštilo je Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije.

U saopštenju Ministarstva navodi se da će elektronska platforma omogućiti hitno informisanje građana o opasnom događaju putem slanja SMS na tačno određenoj teritoriji, objavljivanja obaveštenja o opasnom događaju od strane pružaoca medijskih usluga i tekstualnih panela na autoputu.

Dodaje se da je uspostavljanju sistema za prenos hitnih informacija građanima prethodio zajednički rad i zaključivanje sporazuma o saradnji Ministarstva informisanja i telekomunikacija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Cilj ministarstava je da se na najbrži način svi građani obaveste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlje.

"U narednom periodu Ministarstvo i MUP nastaviće sa intenzivnim radom na daljim unapređenjima sistema. Daljom nadogradnjom ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine biće obezbeđeno i obaveštavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke. Paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i ;CBS) Srbija će ući u grupu od svega nekoliko država u Evropi koje imaju oba načina upozoravanja javnosti", stoji u saopštenju.