Posle prošlogodišnje uspešno završene ekspedicije i prepešačenih 570 kilometara od Kraljeva do Kajmakčalana, odnedavno diplomirani inženjer građevinarstva Đorđe Ćajić i njegov prijatelj Bogdan Kostić, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uputili su se jutros u, ovoga puta humanitarnu ekspediciju.

Dvojica mladića su jutros iz rodnog Kraljeva krenuli put Hilandara, noseći na grudima sliku dečaka kom je potrebna novčana pomoć za lečenje od teške bolesti.

Pred mladim Kraljevčanima je put od 650 kilometara. Njihov je plan da dnevno prepešače od 45 do 50 kilometara i da na hodočašću koje su nazvali "Stazama Svetog Save" probude svest građana o teškoj sudbini dece kojoj je potrebna pomoć čitave zajednice.

- Ovaj put nije samo religijskog i sportskog karaktera već ima za cilj da se prikupi novac za Todora Glišića koji boluje od cerebralne paralize i za čije lečenje i oporavak je potrebno više od 13 miliona dinara. Želimo da ove godine podignemo svest o tome da postoje deca kojoj je preko potrebna pomoć nas samih i društva u celini. Kroz ovaj naš put već smo uspeli da pokrenemo veliki broj ljudi u našem okruženju i neke lokalne privrednike koji su se odazvali akciji pomoći. Kao svetli primer je firma Pekom koja je sa velikim entuzijazmom i kao naša podrška uzela učešće u samoj ekspediciji i u humanitarnoj akciji, zato pozivamo i druge ljude i privrednike da se uključe i pomognu kako ovom tako i drugim humanitarnim akcijama – rekao je pred polazak Đorđe Ćajić koji je minule nedelje diplomirao na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

img-4850123.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Mladići su inače članovi Planinarsko-smučarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva. Svesni da ih čekaju mnoga iskušenja, na ovaj put su pored fizičke spremnosti krenuli i sa verom da će i Todor jednog dana koračati sigurnim korakom .

- Naš put podrazumeva pešačenje kroz Srbiju, istočne poredele Severne Makedonije i Grčku. Na put smo krenuli uz blagoslov njegovog Preosveštenstva Episkopa moravičkog Tihona i igumana manastira Studenica, kao i uz dozvolu i blasoslov bratstva Svete Gore. Naš planirani dolazak na Hilandar bi bio 2. oktobar.

Naša okvirna ruta kretanja je najpre Prokuplje, slede Leskovac, Vladičin Han I Vranje. Potom Granični prelaz Prohor Pčinjski, Sveti Nikole, Štip, Strumica i na kraju Kilkis (grč: Κιλκις) i Jerisos (grč: Ιερισσός). U zavisnosti od okolnosti plan je da dnevno pređemo do 50 kilometara. Prenoćište ćemo imati kod pojedinih lokalaca u južnim krajevima Srbije, kao i u motelima na planiranim zaustavnim mestima. Širićemo glas da je našem Todoru potrebna pomoć – rekao je Bogdan Kostić, apsolvent, budući “mašinac”.

unnamed.jpg
Budi Human 
foto: Budi Human

Svako ko želi da podrži akciju mladih Kraljevčana koja pomaže lečenju dečaka Todora može poslati sms poruku sadržine 340, na broj 3030, servisa “Budi human”. Na promotivnom baneru se nalaze brojevi dinarskog i deviznog računa.

I naravno, iako to nisu naveli, ko ima volje i vere da će ovi momci uspeti u svom naumu, može im usput ponuditi čaj, vodu, hranu ili topao kutak za kratak predah.