Prosečna tromesečna bruto zarada u Hrvatskoj dostigla 1.051 evro, dok je u Srbiji svega 595 evra

BEOGRAD - Da li i više rade od Srba?
Ako je verovati statistici, radnici u Hrvatskoj najbolje žive. Hrvati su u poslednja tri meseca „šili“ radnike iz Srbije 77 odsto većim zaradama, pokazuje istraživanje koje je radio hrvatski portal MojaPlaća.hr, a prenosi Jutarnji list.

Slobodno tržište

Podaci govore da su Hrvati rekorderi po zaradama i da, s prosečnom bruto platom od 1.051 evro u poslednja tri meseca, zarađuju i 15 odsto više od Slovaka. Osim što s prosečnom tromesečnom bruto platom od 595 evra Srbi zarađuju manje od Čeha, Mađara i Slovaka, od njih više zarađuju i zaposleni u BiH.

Razlog što Hrvati imaju 77 odsto veće zarade od Srba ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište vidi u pogrešnoj ekonomskoj i državnoj politici.

- Hrvatska je i u vreme SFRJ imala 20-30 odsto veće plate od Srbije. Razlog što je razlika u platama sada toliko velika jeste to što mi plaćamo cenu naših politika. Hrvatska nije imala sankcije, od 2000. godine nije imala problema u vođenju ekonomske politike kao Srbija, a ima i izvoz turističkih usluga, što mi nemamo - kaže Stevanović i dodaje da je Hrvatska imala i bolju valutu i bolje institucije.

Bitni su troškovi

S druge strane, ekonomista Miladin Kovačević kaže da je poređenje zarada moguće samo preko pariteta kupovne moći.

- Nominalni račun plata prema kursu evra u određenim zemljama ne znači ništa bez računa pariteta kupovne moći. Bitno je šta za tu platu može da se kupi, i to ne samo kad su hrana i piće u pitanju već i kad su u pitanju troškovi stanovanja, energije, školovanja, zdravstva - kaže Kovačević.


Dragan Zarubica: Njihovi radnici su zaštićeniji

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dragan Zarubica ističe da hrvatski radnici nemaju veće zarade zato što su vredniji od srpskih, već zato što su zaštićeniji.

- Njihovi privrednici moraju da poštuju zakone, a naši čine sve ih izbegnu. U Srbiji kasni isplata zarada ili se one isplaćuju na crno, ne plaćaju se doprinosi, zbog čega gube i država i radnici - kaže Zarubica.

Mesečna zarada*
Zemlja iznos u evrima
Hrvatska 1.051
Češka 1.005
Mađarska 920
Slovačka 917
BiH 756
Srbija 595
*prosečna bruto plata u poslednja tri meseca