Službe za vanredne situacije jačaju odbranu od poplava u centralnoj i istočnoj Evropi pošto su nabujale reke od obilnih padavina oštetile hiljade domova. Ciklon "Boris" je do nedelje popodne odneo najmanje osam života.

Nije bilo one prave kiše mesecima, a sad kad je počela da pada, nikako da prestane. Metorolozi prestanak padavina najavljuju sutra, a zbog obilne kiše vodostaji na rekama rastu. Poplave su centralnoj Evropi napravile totalni haos, ljudi ginu, ali, na sreću, u kod nas situacija nije tako dramatična. Na Kopaoniku Goliji i Rudniku juče je pao prvi sneg.

1726391756-ivanjicasnegseptembargolijafotorina-1.jpg
RINA 

Zbog velike količine padavina u centralnoj Evropi vodostaj na Dunavu je u porastu i tendenciju većeg porasta imaće naredna četiri dana.

Trenutno je najveći vodostaj na kod Apatina 175 cm, dok će u petak dostići 570 cm, dok je granica redovne odbrane od poplava 600 cm. Vodostaj Dunava na Bezdanu je 99 cm, a u petak će premašiti granicu redovne odbrane od poplava kada će biti 550 cm, a granica je 500.

Stanje voda 

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) navodi se i da će vodostaj Tise u naredna četiri dana biti sa manjim porastom, dok je vodostaj Save u porastu "sa tendencijom umerenog porasta naredna četiri dana".

x-ap-petr-david-josek.jpg
AP Petr David Josek 

- Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana. Vodostaji na Dunavu su u domenu srednjih i srednje niskih, na Savi u domenu srednje niskih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - navodi RHMZ.

Temperature vode na rekama u Srbiji 

  • Dunavu oko 19.0 stepeni
  • Sava oko 20.0 stepeni
  • Velika Morava oko 16.0 stepeni
  • Tisa oko 21.8 i na banatskim vodotocima oko 20.2 stepena, što je iznad prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine

- Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata - objašnjava RHMZ i dodaje:

GXjA_leW4AAuDWg copy.jpg
screenshot x/remizacompl 

- Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbranbenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolosanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

Kurir televizija "U 17 ČASOVA STIŽE VIŠEĆELIJSKA OLUJA!" Ristić: Očekujte urbane poplave, ova pojava dolazi kroz BEČKA VRATA, a zatim sledi PAKAO