Projekat Jadar i dalje deli naučnu javnost. Kruže naučno utemeljene, ali i one manje naučno utemeljenje teorije o tome šta nam projekat Jadar donosi, a bez čega bismo mogli da ostanemo. Često se čini da je javnost po ovom pitanju podeljena i ako joj je možda manje dostupno stručno, od onog političkog mišljenja. O ovom pitanju, već neko vreme poručuju i iz vrha države, trebalo bi pre svega da govore ljudi iz struke i nauke. 

Na ovu temu za Kurir televiziju govorio je profesor doktor Branislav Simonović, naučni savetnik za opštu i fizičku hemiju.

- Na ovu temu su više pričale ekološke organizacije od stručnjaka. Postoje izjave u kojima glumci, reditelji, pevači iznose stvari koje su van svake pameti. Pričali su da će u slučaju ostvarivanja projekta preživeti samo desetina ljudi, koja je potpuno netačna. Atomske bombe su ubili desetine hiljada ljudi, a oni pričaju da će litijum ubiti milione.

Sequence 01.02_31_53_23.Still009.jpg
Kurir Televizija 

- Suština je u praćenju svih parametara koji mogu da utiču na životnu sredinu. Nema ni jednog pogona ili fabrike koja ne ostavlja posledice, ne treba očekivati da će se ovde izgraditi rudnik a da nikakvih posledica ne bude - objasnio je Simonović.

Na temu sumpurne kiselina koja bi se koristila za preradu litijuma, Simonović je rekao:

- Sumporna kiselina je jedna od najčešće korišćenih hemikalija u industrijama, čak se naprednost zemlje računa po tome koliko je koriste. Svi procesi vezani za nju su potpuno proučeni, u svetu se koristi preko 200 miliona tona godišnje. 

Profesor je objasnio i da smo mi već velikom merom okruženi litijumom, a da toga nismo svesni:

Kurir televizija Litijum je u svemu oko nas, a da toga nismo ni svesni! Stručnjak objasnio: Evo u čemu se sve koristi ovaj metal, on može biti i lek!

- Ne bi se proizvodio čist litijum, već litijum-karbonat. Koristi se za izradu baterija, za lečenje šizofrenije, bipolarnog poremećaja i različitih manija, u količini od 2,4 grama dnevno. Dakle, litijum nije otrovan. Za kuhinjsku so je smrtna doza nešto manje od 10 grama. Litijum-karbonat koristi se za još mnogo stvari, između ostalog i za aluminijumsku foliju. Koristi se i u slušnim aparatima, pejsmejkerima...

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

kurir televizija "ŠTO STE DOŠLI U EMISIJU AKO NEĆETE DA RAZGOVARATE!" Sukob ministra i predstavnika opozicije oko litijuma u programu uživo!