U zavisnosti od toga u kom sindikatu su nastavnici zavisi da li deca imaju nastavu ili ne. U mnogim školama u Srbiji danas nema nastave, zbog jednodnevnog štrajka upozorenja, jer kako navode prosvetnim radnicima nisu ispunjeni zahtevi iz potpisanog protokola sa Vladom.

Premijer Miloš Vučević kaže da prosvetari nije trebalo da zakažu štrajk između dve runde razgovora.

U Beogradu je u podne počeo protest u parku Manjež, preko puta Ministarstva prosvete. Blokiran je taj deo Nemanjine ulice.

Reprezentativni sindikati prosvete nisu prihvatili predlog Vlade o povećanju plata od januara za 12 odsto za nastavnike i 8 odsto za nenastavno osoblje.

Traže da se to povećanje izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da bude jednako za sve zaposlene u prosveti.

loznica--uskoro-pune-klupe.jpg
Kurir/T.I. 

Traže i da se u skladu s dogovorom s Vladom predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje predviđaju strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da ih Skupština usvoji po hitnom postupku.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola i potpredsednik radnika u prosveti Milorad Antić rekao je da su zahtevi prosvetara koji su izašli na ulicu prosečne plate u Srbiji i početne plate nastavnika, promena koeficijenta od drugog do petog stepena stručne spreme i izmene krivičnog zakona.

screenshot-7.jpg
Kurir Televizija 

Premijer Miloš Vučević rekao je da prosvetari nije trebalo da zakažu štrajk između dve runde razgovora.

- Da vas obavestim da je obustava u 37 posto škola, potpuna obustava. Pozivam sindikate da hitno nastavimo razgovore. Izašli smo sa konkretnim predlogom i u odnosu na protokol iz novembra 2023. ispunili smo četiri od pet obećanog - rekao je Vučević.

milos-vucevic.jpg
Printscreen/Prva TV 

Premijer je rekao da najveće povećanje u 2025. će biti za prosvetare, više nego za policiju, zdravstvo...

- Treba da pričamo o vraćanju dostojanstva te profesije, da budu vrednovani, nije to samo pitanje primanja, već odnos i roditelja i đaka prema prosvetnim radnicima. Najavljuje izmene Krivičnog zakonika, što je prethodno dogovoreno sa prosvetnim radnicima, koji će izmenama zakona do kraja godine dobiti status službenog lica - kaže Vučević.

Kurir.rs/ RTS/ A. K.

Kurir televizija Kompletna obustava rada 16. septembra ako se ne ispune ovi zahtevi! Antić: Ovo su svi uslovi "belog štrajka" prosvetara