Prema podacijma Ministarstva prosvete od ukupno 1.294 osnovne škole nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika u 133 škole, u 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika.

- U 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika. Časovi su skraćeni u 339 osnovnih škola. Od ukupno 478 srednjih škola, u 69 srednjih škola nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika, u 40 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, dok je u 173 srednje škole nastavu obustavilo više od 70 odsto nastavnika. Časovi su skraćeni u 125 srednjih škola - saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Premijer Srbije Miloš Vučevićrekao je da prosvetari nije trebalo da zakažu štrajk između dve runde razgovora. 

- Pozivam sindikate da hitno nastavimo razgovore. Izašli smo sa konkretnim predlogom i u odnosu na protokol iz novembra 2023. ispunili smo četiri od pet obećanog. Treba da pričamo o vraćanju dostojanstva te profesije, da budu vrednovani, nije to samo pitanje primanja, već odnos i roditelja i đaka prema prosvetnim radnicima. Najavljuje izmene Krivičnog zakonika, što je prethodno dogovoreno sa prosvetnim radnicima, koji će izmenama zakona do kraja godine dobiti status službenog lica - rekao je Vučević.

Milos Vucevic, Strajk Prosvetara.jpg
Shutterstok, Petar Aleksić 

Podsetimo, u Beogradu je u podne održan protest prosvetara u parku Manjež, preko puta Ministarstva prosvete. Reprezentativni sindikati prosvete nisu prihvatili predlog Vlade o povećanju plata od januara za 12 odsto za nastavnike i 8 odsto za nenastavno osoblje. Traže da se to povećanje izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da bude jednako za sve zaposlene u prosveti. Traže i da se u skladu s dogovorom s Vladom predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje predviđaju strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da ih Skupština usvoji po hitnom postupku.

Kurir televizija "Mi polako gubimo strpljenje" Sagovornici Kurir televizije o štrajku prosvetara: Presdednik vlade je bio otvoren, ovo može učiniti