Jak poplavni talas koji je prethodnih dana za sobom ostavio ciklon "Boris" i napravio je totalni haos u Evropi, a narednih dana Dunavom stiže i u Srbiju. Vodostaj na ovoj reci za vikend će dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava a najkritičnije će biti kod Bezdana, Apatina, Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada, upozorava hidrolog RHMZ.

Obilne padavine napravile su potop u srednjoj Evropi gde je u bujičnim poplavama stradalo najmanje 15 ljudi. Oko 140 putnika iz Švajcarske koji su krenuli na plovidbu do Budimpešte i članovi posade ostali su zarobljeni na kruzeru u Austriji zbog porasta nivoa Dunava te će tamo morati da ostanu najmanje do utorka.

Screenshot 2024-09-16 123020.png
screenshot X/uwz_at 

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će na Dunavu u Srbiji vodostaji narednih dana biti u većem porastu. Zbog dolaska poplavnog talasa juče je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj je prisustvovao i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

sednica 2.JPG
Mup 

Do petka promenljivo, ali sve toplije

Aleksandra Travica, meteorolog RHMZ, kaže za Kurir da će u Srbiji posle hladnog jutra danas tokom dana iznad većeg dela zemlje biti promenljivo oblačno i suvo sa sunčanim intervalima i toplije.

- Samo na jugu i jugoistoku ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Vetar slab i umeren istočni i severoistočni. Najniža temperatura od šest do 10, a najviša od 18 do 23 stepena. U Beogradu najniža temperatura 10, a najviša oko 21 stepen. Što se tiče vremenske prognoze za sedam dana do 24. septembra očekuje nas postepeno toplije vreme, do petka promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim predelima.

Za vikend i početkom naredne sedmice pretežno sunčano, samo još u subotu na jugozapadu i jugu uz promenljivu oblačnost očekuju se kiša i lokalni pljuskovi - kaže Travica i dodaje da će u prestonici do petka biti promenljivo oblačno sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima, a za vikend i početkom naredne sednice pretežno sunčano.

Nema mesta panici

- Svi nadležni organi pažljivo prate razvoj situacije na Dunavu u Austriji i Mađarskoj i što se tiče Srbije nema mesta panici. "Pik" vodostaja na Dunavu u Srbiji očekuje između 24. i 26. septembra i procene su da će on trajati sedam dana, ali da se ne očekuju veći problemi sa vodostajem, osim što u pojedinim mestima može doći do nivoa vanredne odbrane od poplava. Nešto izazovnija situacija će biti na prvom delu vodotoka Dunava u Srbiji, od Bezdana do Slankamena, ali se do Beograda i dalje Đerdapa ne očekuju veći problemi - rekao je premijer nakon sednice i ocenio da je dobro što će usled nešto većeg vodostaja biti poboljšani hidrološki i energetski kapaciteti naše zemlje, koji su bili smanjeni usled suše u prethodna dva i po meseca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je posle sednice saopštilo da "trenutno nema mesta panici, ali da se preduzimaju sve mere, stavljaju na snagu sva raspoloživa sredstva, ljudstvo i oprema u stanje pripravnosti do potpune stabilizacije vremenskih prilika i hidrološke situacije na svim slivovima".

collage1321312.jpg
screenshot X/uwz_at 

Republički štab za vanredne situacije doneo je adekvatne zaključke kojim se obavezuju ministarstva, javna preduzeća, posebne organizacije i druge institucije koje su u sastavu ovog štaba, da u skladu sa svojim nadležnostima i operativno - planskim dokumentima, sagledaju ljudske i materijalne kapacitete i izvrše adekvatnu pripremu za efikasan odgovor na pojavu ekstremnih vremenskih uslova sa posebnim težištem na opasnost od poplava. Takođe, posebno se nalaže Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije i javnim vodoprivrednim preduzećima da pojačano prate situaciju u skladu sa svojim nadležnostima i hidrološkim i meteorološkim prognozama i obezbede efikasan odgovor kako bi se potencijalne štete svele na najmanju meru.

Istorijski maksimumi

Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ, potvrđuje za Kurir da poplavni talas iz Evrope neminovno stiže u Srbiju i to ne možemo da izbegnemo.

- Zbog jakog ciklona na području srednje Evrope došlo je do jakih padavina te je negde palo od 100 do 250 mm kiše. Na Alpima je pao i sneg veoma rano, a ima i snežnih nanosa do jednog metra. Sve to je dovelo do porasta vodostaja Dunava u čitavom slivu, a na nekim pritokama su prevaziđeni istorijski maksimumi. Mi na vreme izdajemo upozorenja. U Srbiji je olakšavajuća okolnost što je vodostaj bio nizak zbog dugog sušnog perioda i do pre pet dana smo davali drugu vrstu upozorenja - na niske vodostaje - objašnjava Vladiković i dodaje:

screenshot-4.jpg
Kurir Televizija 

- Na nizvodnim stanicama Zemun, Pančevo, Beograd ne očekujemo da će dostići te granice redovne odbrane od poplava zbog režima rada elektrane Đerdap I, dok će uzvodni deo biti na prvoj meri odbrane od poplava. Ovaj talas će trajati malo duže jer iako padavine prestaju dolazi toplije vreme zbog kojeg će se topiti sneg što će usporiti opadanje nivoa reka. Visok vodostaj možemo da očekujemo do kraja meseca, a na manjim rekama hidrološka situacija je popravljena i više nemamo upozorenja na niske vodostaje.