Uroš J. je 27-godišnji mladić koji je pre dve godine odslužio vojni rok. Jovović je na dogovorenu lokaciju stigao prvi što je odmah pokazalo njegovu disciplinu stečenu u vojsci.

Jovović je služio šestomesečni vojni rok na dobrovoljnoj bazi kroz kurs rezervnih oficira na Vojnoj akademiji. "To je bilo vrlo pozitivno iskustvo, prosto stvari koje se dožive tamo, dožive se jednom u životu", rekao je Jovović.

Opisao je vojne dane kao period pun smeha, suza i izazova, ali i kao vreme sticanja trajnih prijateljstava. Govoreći o disciplini, Jovović je istakao kako vojska natera čoveka da shvati da svi mogu biti disciplinovani.

"Ustajali smo u pet ujutru, i to je nešto što treba vežbati konstantno. Nakon vojske shvatio sam da disciplina ostaje samo ako se osoba zaista trudi da je zadrži", rekao je Jovović.

Jovović smatra da je predloženo trajanje vojnog roka od 75 dana dovoljno za osnovnu vojničku obuku, ali veruje da je za kompletnu spremnost potrebno 12 meseci.

"Sa 12 meseci može čovek potpuno da obuhvati sve što je neophodno kako bi bio spreman da brani državu i narod, ali i ovih 75 dana će biti korisno", naveo je Jovović, dodajući da će mladi naučiti važne vrednosti i discipline koje često izostaju danas.

Prvo služenje vojnog roka pa ženidba!

Na pitanje da li bi svi trebalo da prođu obuku, Jovović je rekao: "Svi, i muškarci i žene, trebalo bi da prođu obuku, po uzoru na Izrael. Mislim da svako može da profitira od toga u smislu karakternog razvoja." Takođe je izneo zanimljiv stav:

"Muškarcima ne bi trebalo zakonski da bude dozvoljeno da se žene pre odsluženja vojnog roka", rekao je Jovović.

Kurir.rs/Blic