Gotovo 69.000 građana čeka na neku proceduru ili operaciju, najduže na ugradnju kuka i kolena ili operaciju katarakte. Predsednik Srbije je naložio da se liste što pre smanje, a ministar zdravlja za početak obećava da će spiskovi biti transparentni i dostupni građanima.

Jedna od klinika koja uspela da ukine liste čekanja pre svih ostalih marljivim i predanim , ali i prekovremenim radom je Klinički centar u Nišu. Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su narodni poslanik, prim. dr. Nada Macura, zatim profesor doktor Valentina Arsić Arsenijević, iz Udruženja građana "Lekari i roditelji za nauku i etiku", kao i prof. dr. Borislav Kamenov, imunolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

366438_240917.01_21_55_22.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Macura kaže da očekuje brzo razrešenje ovog problema:

- Očekujem brzu reakciju svih ustanova, ali moram istaći da je bio veliki broj operacija izazvanim saobraćajnim nesrećama, kojima se davala prednost. Takođe, pacijenti se kasno javljaju,  onda umesto obične operacije oni moraju da imaju ugradnju kolena. Tako što se izbegava prevencija, može doći i do invaliditeta. 

- Liste čekanja ne treba ni da postoje, ili da budu u razumnom opsegu. Istina je da se mnoge od ovih bolesti mogu preventirati. Mora se napraviti analiza zašto je do ovoga došlo, da li su u pitanju organizacioni ili kadrovski problemi? - rekla je doktorka Arsić Arsenijević.

Kurir televizija "Zakažem mu operaciju za tri meseca, pacijent umre čekajući je!" Klinički centar u Nišu eliminisao liste čekanja: Lekari 100 dana radili bez odmora!

Macura je navela da će se ponovnom revizijom pacijenata utvrditi i kome je zaista potrebna operacija za koju čeka red, kao i da postoji dovoljno osoba za rešavanje ovog problema.

O smanjivanju, odnosno eliminisanju, liste čekanja u Nišu, govorio je Kamnov:

- Moj sin koji radi na klinici u Nišu mi je rekao da operacije zakazuju tri meseca kasnije, i da na kraju pacijent ni ne stigne da bude operisan, i umre. Oni su se onda dogovorili da rade subotu i nedelju, besplatno, i da skrate listu. Motiv je bio izuzetno lep. Izuzetno sam zadovoljan ovom inicijativom države da liste smanje. 

366438_240917.01_24_53_09.Still006.jpg
Kurir Televizija 

 Kamenov je istakao i da je ovaj potez niških lekara naišao na kritike uprave, jer nije predviđeno da lekari rade bez slobodnih dana:

- Ja sam radio u vremenu kad zakazivanja nije bilo. Ako ja radim i dođe više pacijenata nego što ja mogu da primim, ja nikoga nisam vraćao, sve sam ih pregledao. Svi smo se trudili da pomažemo ljudima. Ne sme to da bude prekršaj ako nekome spasete život. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Doktori dijagnozu daju preko društvenih mreža?! Stručnjaci uputili apel: Ljudi beže od dijagnoze i lekara!