Pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u čačanskim selima su u toku tribine i predavanja u okviru programa "Prevencija i zaštita žena od nasilja na seoskom području Čačka".

U planu je da se žene iz svih seoskih mesnih zajednica na tribinama informišu i edukuju o vrstama nasilja, posledicama koje nasilje ima po žrtvu i decu ukoliko žive u porodici, pravima žrtava, načinima traženja pomoći i dostupnim resursima pomoći i podrške.Takođe, žene će biti edukovane i kroz edukativne flajere koje će dobiti na tribinama ili na mestima gde se svakodnevno kreću, kao što su seoske ambulante, apoteke, prodavnice...

- Nasilje nad ženama podrazumeva svako ponašanje ili radnju učinjenu protiv ženine volje, a koje je ugrožava: fizički, psihički, seksualno, ekonomski ili ugrožavanjeno spokojstvo. Kada je u pitanju nasilje nad ženama koje žive u sesokom području, situacija se dodatno usložnjava, one u znatno manjem procentu prijavljuju nasilje. Tek trećina prijava dolazi sa seoskog područja. Upravo zbog ograničenog pristupa resursima pomoći i podrške, široko rasprostranjenim rodnim stereotipima koji doprinose prihvatanju nasilja u partnerskom odnosu, bojazni od neosnovane stigme, nedostatku podrške i razumevanja, ekonomske zavisnosti žena na selu, nedovoljnoj osnaženosti da potraže pomoć - čulo se na tribini koja je nedavno održana u čačanskom selu Katrga.

Kurir.rs/Prepoznaj nasilje U čačanskim selima su u toku tribine i predavanja u okviru programa "Prevencija i zaštita žena od nasilja na seoskom području Čačka"

Cilj održavanja interaktivnih tribina je da se žene sa saoskog područja osnaže da potraže pomoć, kao i da se podigne svest o problemu nasilja, što je jedan od najznačajnijih zadataka na planu prevencije nasilja. Tribine i razgovor sa ženama vode sociolozi i psiholozi sa višegodišnjim iskustvom.

Kurir.rs/D. Čeković