Roditelji učenika sedmog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici nakon tronedeljnog bojkota nastave zbog odluke o rasformiranju pet odeljenja i formiranja šest novih počeli su da ispisuju decu iz ove osmoletke zbog, kako tvrde, pritiska škole i pretnji da će obavestiti socijalnu službu jer ne daju deci da idu na nastavu.

Agonija roditelja zbog odluke škole da istumba odeljenja traje od 26. avgusta, kada su preko odeljenjskih Vajber grupa dobili obaveštenje uz napomenu da je škola dobila saglasnost od Ministarstva prosvete i školske uprave. Bojkot traje, mada je broj đaka koji ne dolaze na nastavu manji.

Pritisci i pretnje

ljuba-2.jpg
Dado đilas 

- Nije isto kao na početku, ljudi su počeli da popuštaju zbog pretnji škole da ćemo odgovarati socijalnim službama jer ne puštamo decu na nastavu. Mnogi su ispisali decu i pitanje je da li će biti đaka za tih šest odeljenja. Neka deca su se ipak vratila na nastavu i tada su bila ispitivana zašto nisu dolazila u školu i da li im zabranjujemo. Na kućnu adresu nam je stigao dopis od direktora da treba da se izjasnimo zašto deca ne idu u školu - tvrdi zabrinuta majka.

Dodaje i da je školu posetila prosvetna inspekcija, ali da još nisu upoznati s njenim izveštajem.

- U ponedeljak je održana sednica saveta roditelja na kojoj je trebalo da se odaberu dva nova člana školskog odbora. Do toga nije došlo jer je zavladalo nezadovoljstvo, a roditelji nižih razreda su nam pružili podršku. Verujemo da će nas i nadležni podržati. Predstavljeni smo kao grupa roditelja razmažene dece, a stvar je skroz drugačija. Ovde je prekršen zakon. Spojili su decu koja nikako ne smeju da budu zajedno. Uzdamo se u to da će institucije detaljno ispitati slučaj i da ćemo dobiti konačne odgovore i da će se deca vratiti u stara odeljenja.

ljuba-1.jpg
Dado đilas 

Zaštitnik građana Ministarstvo i škola da se izjasne o slučaju

Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete nakon pritužbe roditelja. Zatražio je od resornog ministarstva da u roku od petnaest dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja. Između ostalog, zaštitnik građana traži i informacije o tome da li je škola na odgovarajući način pružila roditeljima informacije o kriterijumima za formiranje novih odeljenja sedmog razreda, kao i na koji način je prilikom njihovog formiranja obezbeđena zaštita prava učenika sa smetnjama u razvoju.

Podsetimo, uprava škole rekla je roditeljima da su odluku o formiranju novih šest odeljenja doneli iz dva razloga - jer je bio veliki broj učenika u svakom i u jednom odeljenju su imali sedam problematičnih učenika.

Poslali smo pitanja gradskoj prosvetnoj inspekciji, za koju su nam iz Ministarstva prosvete rekli da je obavljala nadzor u ovoj školi, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore. Kontaktirali smo sa školom i na fiksni broj telefona dostupan na sajtu, ali niko nije dogovarao na poziv.

Kurir televizija "VELIKI BROJ ŠKOLA JE PODRŽAO PREPORUKU!" Slavica Đukić Dejanović o sugestiji Ministarstva prosvete: Preporuka nije obavezujuća