Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije opremeljena je novom operacionom salom, nabavljenom sredstvima Ministarstva zdravlja.


Ova sala je posebna jer spada u grupu hibridnih sala i omogućava izvođenje hirurških (vaskularnih i endovaskularnih) procedura pod kontrolom rendgenskog zračenja uz korišćenje naprednih softerskih rešenja. U Evropi postoji ukupno 15 ovakvih sala, u regionu, ovo je prva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupna vrednost investicije je oko 1,5 milion eura sa PDV-om.

Novootvorena hibridna sala u Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju spada u poslednju, najnoviju generaciju ovih sala i sa pratećom opremom omogućava najsavremeniju tehnološku podršku lekarima I drugom medicinskom osoblju u izvođenju aortnih endovaskularnih procedura.

IMG-116f9f05a4e948171f4ba9c2ea6bfd21-V.jpg
Ministarstvo zdravlja 


Ova operaciona sala ce drasticno unaprediti rad klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirirgiju UKCS i omogućiti izvođenje najsloženijih operacija na krvnim sudovima, posebno u tretmanu najkomplikovanijih aneurizmi i disekcija grudne i trbušne aorte.


Nova ugrađena sala pruža mogućnost izvođenja endovaskularnih procudura na aorti uz značajno unapređen kvalitet slike i proširen dijapazon softverskih rešenja koja lekarskom timu omogućava lakše l brže planiranje operacije, bolju vizuelizaciju, manju izloženost zračenju, upotrebu jodnog kontrastnog sredstva i njegovu zamenu za ugljen dioksid.


U poslednjih 10 godina naša Klinika predstavlja referentni centar za lečenje ovih najsloženijih slučajeva ne samo u našoj zemlji, već i celom regionu.

Endovaskularne procedure na aorti podrazumevaju ugradnju specijalne vrste stentova (stentgraftova) koji izoluju aortne aneurizme I sprečavaju njihovo pucanje i dalje širenje. Stent graftovi se ugrađuju u grudnu i trbušnu aortu iz udaljenog mesta, najčešće kroz preponske arterije te se u ovim procedurama koristi rentgensko zračenje i endovaskularne tehnike.


Vrlo često pored same ugradnje stentgrafta u aortu potrebna je i dodatna rekonstrukcija krvnih sudova koje izlaze iz aorte odnosno otvaranje preponskih krvnih sudova zbog čega se koriste tehnike klasične, otvorene, vaskularne hirurgije.

Za izvođenje ovih procedura je od velikog značaja kvalitet slike, i mogućnost istovremenog izvođenja vaskularnih i endovaskularnih procedura.