Do sada je na desetine hiljada ljudi evakuisano iz svojih domova širom Austrije, Češke, Poljske, Rumunije i Slovačke. Celi gradovi potopljeni su vodom i blatom, a pogođene države sve svoje resurse usmerile su na spasavanje ljudi, imovine i sanaciju.

U Poljskoj je proglašeno stanje elementarne nepogode, a ova država zatražila je i pomoć Brisela, dok lideri najugroženijih država čekaju današnji susret s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Poljskoj. Procene štete mere se već milijardama.

Kakvo je stanje u Poljskoj, otkrio je gostujući u jutarnjem programu "Redakcija" ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić.

Kurir televizija Ambasador Srbije u Poljskoj o tamošnjoj situaciji zbog nepogoda kakve se ne pamte od 1997. godine

- Poljska je prilično velika zemlja, preko 300.000 kvadratnih kilometara, sa skoro 40 miliona stanovnika, tako da ovo što se dešava na njenom jugozapadu nije se dogodilo i u Varšavi. Naime, u glavnom gradu se dogodio kontraefekat, reka Visla je dostigla svoj istorijski minimum. Samim tim, mi u Varšavi nismo osetili ovo što se dešava u ostalim delovima Evrope. Oko grada Vroclava, inače trećeg po veličini u Poljskoj, dešava se sliv reke Odre koja teče ka Baltičkom moru duž granice sa Nemačkom. Ključna situacija se dogodila noćas, tada je bio jak talas, ali je prošao bez većih problema. Što se tiče sastanka sa Ursulom fon der Lajen, ona će zaista danas održati sastanak sa premijerom Tuskom, kao i sa njegovim kolegama iz susednih država koje su takođe bile pogođene ovim poplavama. Oni će diskutovati o tome iz kojih fondova i sa kakvim mehanizmima zaštite EU može da ostvari rešenje koje bi prevazišlo ovaj zaista veliki problem. Poljska od 1997. godine nije iskusila ovako obilnu katastrofu, a na to ukazuje i činjenica da premijer Tusk već nedelju dana neprekidno komanduje krizni štab u Vroclavu. Dakle, to je vest koja 24 časa zabrinjav sve, iako Varšava nije pogođena, ova situacije je ovde broj jedan. 

Što se Srbije tiče, RHMZ upozorava na porast vodostaja na Dunavu. Kako je najavljeno, najkritičnija situacija bi mogla biti kod Bezdana i Apatina danas i sutra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. i 22. septembra sa tendencijom daljeg porasta vodostaja. Informacije o najkritičnijim tačkama za jutarnji program Kurir televizije, iznela je Katarina Pavlović.

Screenshot_6.jpg
Kurir Televizija 

- Očekuje se veći porast vodostaja Dunava, ali u Novom Sadu i dalje nema mesta panici, prema jutarnjim informacijama vodostaj Dunava kod Novog Sada je 326 centimetara, a granica redovne odbrane je 450 cm, a takav porast se očekuje sutra ili prekosutra. Gradske vlasti su rekle da nema potrebe za strah jer komunalna preduzeća redovno rade, čiste šahtove i potoke - rekla je Pavlović.

Evo kakva je situacija što se tiče ApatinaNovinarka Kurira Aleksandra Orlić nalazila se u Apatinu, kada je iznela najnovije informacije:

Screenshot_7.jpg
Kurir Televizija 

- Nalazimo se na marini, gde slika deluje prilično mirno, a nadležni govore da, u ovom momentu, nivo vode nije kritičan. Kada govorimo o stanju vode u mestu Bezdan, ono je nešto niže u odnosu na Apatin, a nadležni su obavestili da će i tu voda rasti, ali da nema mesta panici. U toku dana je bila izvedena vežba spasavanja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

MONDO/Jana Desovski Poplava