Janja Stankić je drugi razred specijalne škole, još nosi pelene. Njen brat Jakov je drugi put u predškolskom, još nosi pelene. Jer sestra i brat iz Mladenovca imaju autizam. A njihovi roditelji Zaga i Aleksandar Stankić samo jednu misiju u životu - da ih osposobe da iole budu kadri da vode računa o sebi, jer oni neće doveka biti tu za njih. U ovoj bici im fali 250.000 dinara! Za njih nepremostivo, za sve nas zajedno - ništa! Sitnica!

img1ff2dbc776da075c3f55ca5c1cf8e097v.jpg
Privatna Arhiva Janja i Jakov

Išli su Stankići put Japana prošlog decembra po terapiju za koju je cela Srbija skupljala novac, a koju sada uzima Janja, pošto medicinska sestra i radnik obezbeđenja, koji pride otplaćuju tri kredita, ne mogu bez naše pomoći. Ne pomažu ni tuđa nega i pomoć. Sve je malo. Aleksandar je plus na bolovanju do punoletstva dece jer njima trebaju 24-časovni nadzor i briga. Logopedi o trošku osiguranja nisu dovoljni, pa privatno plaćaju rad sa stručnjacima. Kapsule iz Osake, koje je najpre pila devetogodišnja Janja, a kad je ona prešla na injekcije, počeo Jakov, koštaju mesečno 35.000 dinara. Pa silne pelene svakodnevno...

0801zaga-stankic-privatna-arhiva.jpg
Privatna Arhiva Zaga Stankić u Osaki pošle godine

OVAKO MOŽETE POMOĆI JANJI I JAKOVU

Upiši 1544 i pošalji SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001725538-34

Uplatom na devizni račun: 160-6000001726334-71

IBAN: RS35160600000172633471

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Oko 12.000 evra koštali su put i spravljanje terapije za Janju u klinici "Sajsej" u Osaki.

- U suštini, reč je o imunoterapiji, koja deluje na određene centre u mozgu, pa bi trebalo pozitivno da utiče na govor, koncentraciju, motoriku. Što je najvažnije, nema nikakvih nuspojava. Janja ima teži oblik autizma i prima tu terapiju preko injekcija. Boljitak se video posle nekoliko meseci - bolje spava, u Specijalnoj školi "Miloje Pavlović" na Banovom brdu sad sedi cela tri časa, a nije mogla ni 10 minuta. Sama se obuče, svuče, izgovara po reč-dve, i na srpskom i na engleskom. Ranije je svaka bila na engleskom. I što je najbitnije, počinje da bude tu, tačno vidiš da pogledom prati i shvata nakratko - priča za Kurir Zaga, pa ističe:

- Ubeđeni smo da je to i terapija, i rad u školi, i rad sa stručnjacima, sve zajedno. Sad je na redu Jakov - iako ima blaži oblik autizma, tek sada počinje da sriče pokoju reč. Kapsule plus rad s logopedom. Ali sad zbog njega moramo u Japan. Kupili smo karte za 8. oktobar od novca skupljenog preko fondacije Budi human, ali nam za boravak tamo fali još 250.000 dinara! Moramo dobre ljude da molimo za pomoć. Borimo se da Jakov progovori i sledećeg septembra krene u redovnu školu, a ne specijalnu. Zato smo ga ove godine drugi put poslali u predškolsko - da stignemo da ga osposobimo za školu.

 Bonus video:

Tiktok/happy_ville Rani znakovi autizma