U ponedeljak je u Beogradu počeo da radi automatski sistem detekcije prekoračenja brzine u zonama gde se najviše do sada nije poštovalo ograničenje od 50km/h. Postavljene su četiri kamere, a u narednom periodu se očekuje da će biti pokrivene sve rizične lokacije.

Koliko će ove nove mere uticati na bezbednost svih učesnika u saobraćaju i kako će to eventualno uticati na sam protok vozila i eventualne gužve?

Na ovo pitanje odgovarali su gosti emisije Puls Srbije profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić i srpski automobilista Čedomir Brkić.

kurir televizija PROF. SAOBRAĆAJNOG FAKULTETA O NOVOM SISTEMU KONTROLE SAOBRAĆAJA: Kamere ne mogu da pogreše, tamo gde se postave doći će do promene brzine

- Sigurno je da će se promeniti brzina na mestima gde su kamere postavljene. To sam primetio i u drugim državama, u Bosni na prmer. To je nesporan objektivan dokaz da je neko prekoračio brzinu na datom mestu. Očekujem da će u narednih 10 godina biti pokrivena cela Srbija. U Japanu je ograničene 40, u Parizu 30. Znate zašto? Samo zbog pešaka - rekao je Vujanić.

Brkić je konstatovao da će novi kontrolni sistem doneti promene nabolje:

- Ovo je sigurno korisno. Tamo sigurno ima mesta gde treba smanjiti na 40. Treba proceniti koja su to mesta. Na primer u blizini bolnica i škola. Negde to ne treba raditi jer nema potrebe i na taj način se usporava saobraćaj. 

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

MONDO/Anja Konstantinović Saobracajna nesreca na banovom brdu