Redovna odbrana od poplava proglašena je juče na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, a danas će biti proglašena na slivu te reke do Slankamena, saopštila je Pokrajinska vlada.

To je rečeno na sastanku pokrajinskog sekretara za vodoprivredu Vladimira Galića i direktora JP "Vode Vojvodine" Srđana Kruževića s predstavnicima opština koje se naslanjaju na Dunav, a o aktuelnoj situaciji i porastu vodostaja Dunava, "imajući u vidu poplave u zemljama Evrope".

- Verujemo da će (Dunav) ići do linije vanredne odbrane od poplave, ali na nama je da budemo spremni - rekao je Galić.

Na sastanku je rečeno da je Dunav porastao u Bezdanu i Apatinu za metar u odnosu na utorak, a u Novom Sadu 70 centimetara, te da se očekuje rast za još dva i po do tri metra, "čime će doći do linije vanredne odbrane".

srdjan-kruzevic-grad-novi-sad.jpg
Grad Novi Sad Srđan Kružević

Kružević je kazao da postoji niz mesta koja će biti ugrožena i na nivou redovne odbrane od poplava zbog naselja koja su građena sa druge strane nasipa, u nebranjenim delovima i na vodnom zemljištu. Ukazao je i na obavezu nadležnih da im pomognu.

Dodao je da se vrhunac vodostaja očekuje između 24. i 26. septembra, ali da će biti niži za pola metra u odnosu na 2013. godinu.

Strah od topljenja snega

Poplave u italijiEPA_DORIN MIHAI (3).jpg
EPA/ANDREA MEROLA Velike poplave u Italiji

Rekao je da ne postoji opasnost po Srbiju, poput država Evrope koje se suočavaju s poplavama, te upozorio da će biti razloga za zabrinutost ukoliko dođe do topljenja snega u Austriji i ako se taj talas preklopi sa aktuelnim. Nadležni su na sastanku uputili predstavnike lokalnih samouprava kako da postupaju u slučaju plavljenja područja na teritoriji njihovih opština, te je dogovoreno da će biti u svakodnevnom kontaktu i komunikaciji kako bi se pratilo stanje.

Orban digao vojsku

Mađarske vlasti su otvorile branu u severozapadnom delu zemlje kako bi se voda iz reke Litave usmerila u rezervoar namenjen za vanredne situacije da bi se zaštitio grad Mošonmađarovar.

Rojters prenosi da je dozvoljeno da se poplavne vode, koje je pokrenuo ciklon Boris, razliju i po poljoprivrednom zemljištu. U mađarskoj prestonici Budimpešti Dunav je već stigao do zgrade parlamenta, ali je njegov nivo i dalje u porastu. Očekuje se da će na vrhuncu sutra ili u subotu biti iznad 8,5 metara.

Raste broj poginulih u poplavama koje su zadesile centralnu i istočnu Evropu i zasad je najmanje 20 stradalih, a na desetine osoba se još vode kao nestale.
Iako su se uslovi stabilizovali u nekim delovima centralne Evrope, drugi regioni se pripremaju za moguću opasnost.

U Slovačkoj je poplavio Dunav u Starom gradu prestonice Bratislave, a lokalni mediji izveštavaju da je nivo vode premašio devet metara i da se očekuje da će dalje rasti.

Građani Apatina navikli su na izazove koje donosi Dunav sa svojim nepredvidivim vodostajima. Snažna obaloutvrda pruža im osećaj sigurnosti, iako su mnogi od njih tokom prethodnih decenija svedočili talasima koji su prelili obalu ili pretili da "probiju" sve prepreke. 

Vikendaši iz Apatina koji svoje slobodno vreme provode uz reku sada su u pripravnosti zbog najavljenog nadolazećeg poplavnog talasa. Međutim, šetači koji svakodnevno uživaju u pogledu na Dunav i okolnu prirodu već duže vreme se čude, a neke i uznemiruje prizor - sa srpske, tj. apatinske obale jasno se vidi velika količina posečenih stabala na obližnjoj hrvatskoj strani reke.

Balvani na obali

Hektari šume su posečeni, a stotine kubika drveta sada leže naslagano tik uz obalu, kao da čekaju da budu "odnesene".

Ljudi brinu šta će se desiti sa svim tim balvanima ako zaista dođe do poplavnog talasa i da li veliki komadi drveta i stabla mogu zakrčiti vodene puteve ili oštetiti objekte na obali.

- Voda ima strašnu ćud i nepredvidiva je. U slučaju iznenadnog porasta vodostaja, reka bi lako mogla da odnese ove balvane, što bi verovatno moglo dovesti do problema. Ne može se ništa sa sigurnošću tvrditi, ali pitanje je - da li balvani i velika stabla u vodi mogu blokirati vodene puteve, oštetiti infrastrukturu ili čak prouzrokovati štetu na brodovima i mostovima nizvodno. Postavlja se pitanje da li su preduzete sve mere zaštite kako bi se sprečila potencijalna šteta ukoliko dođe do poplava, pa sve to bude odneseno vodom - komentariše jedan Apatinac.