Danas i sutra na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu održaće se Drugi nacionalni simpozijum o moždanom udaru, koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti neurologije, kako iz naše zemlje, tako i regiona.

Više na ovu temu za Kurir televiziju govorio je pukovnik, profesor i doktor Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju VMA.

366438_240920.01_44_59_00.Still009.jpg
Kurir Televizija 

- Moždani udar je populaciono oboljenje, kao i treći vodeći oboljevanja i umiranja u svetu, a prvi u umiranju žena u bolničkim sredinama. Moždani udar se može preventirati, a došlo je i do ogromnog prodora u lečenju moždanog udara. Pokušavamo da vidimo šta možemo da popravimo, šta grešimo, a šta savremena nauka nudi kao nove tendecije u lečenju - rekao je na početku Raičević.

On je istakao i koliko veliku ulogu prevencija igra u očuvanju zdravlja:

Kurir televizija Načelnik Klinike za neruologiju VMA o rizicima moždanog udara

- Neurologija Srbije prati sve trendove lečenja ove bolesti, ali fokus je na prevenciji. Ako iskontrolišemo faktore rizika, mi možemo da sprečimo četiri petina svih smrtnih slučajeva. Ne smemo zloupotrebljavati alkohol, energetska priča i psihoaktivne supstance. Moramo da se krećemo i zdravo živimo, osluškujemo smetnje i javimo se lekaru.

On je ispričao i da ekstremne temperature, bilo one hladne ili tople, kod najstarijih građana mogu izazvati moždani udar, ali da to nije slučaj za zdravije i mlađe osobe, ali je istakao i poražavajuću činjenicu da upravo mlade sve češće viđaju sa teškim oboljenima:

- Ima hipertenzije i poremećaja srčanog ritma zbog načina života mladih osoba koje ne zaobilaze rizične faktore, takođe izmene sna, mladi ljudi misle da im se to ne može destiti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Mislite da imate virus, a možda je u pitanju "Kju" groznica! Doktorka za Kurir otkrila simptome bolesti koja hara Crnom Gorom: Bakterija je vrlo otporna!