U velikoj sali biblioteke "Politika" u Krupnju sinoć je održana svečana ceremonija u čast jednog od najznačajnijih trenutaka u našoj istoriji-Boja na Mačkovom Kamenu.

Uz bogat kulturni program obeženo je tačno 110 godina od herojskog otpora naših predaka, koji su se borili ne samo za svoje živote, već i za slobodu, čast, i budućnost našeg naroda.

Na početku ceremonije čula se himna Srbije u izvedbi Crkvenog Hora "Sveta Tri Jerarha" iz Krupnja i beseda Dragana Grujića, predsednika opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina i ratnih vojnih veterana opštine Krupanj.

image4(22).jpeg
Kurir Manifestaciji su prisustvovali veliki broj sveštenih lica

Prikazan je i dokumentarni film Srpska vojnička istorija-Bitka na Mačkovom kamenu.

U programu su učestvovali i guslar Milutin Đuričić iz Šapca kao i Tamara Protić, Darinka Kostadinović, Uroš Đukanović i Predrag Dimitrić. U dupke punoj sali iz prvog reda program su pratili sveštena lica kao i predsednik opštine Krupanj, Mladen Stefanović.
Pored himne čule su se i nadaleko čuvene rodiljubne pesme "Ovo je Srbija" i "Vostani Serbie" kojom je posle dva i po sata zaključena manifestacija.

Junaci Velikog rata

Bitka na Mačkovom kamenu trajala je od 8. do 22. septembra 1914. godine, a nakon višednevnih borbi nadmoćnija austrougarska vojska prisilila je Srbe na povlačenje.

Mačkov kamen je topografski čvor na planini Jagodnja u severozapadnoj Srbiji, gde su vođene teške borbe u Prvom svetskom ratu. Ova bitka je jedan u nizu sukobu tokom bitke na Drini. 

Neprijatelj je na poprištu Mačkovog kamena zatekao oko 1.200 svojih i oko 800 mrtvih srpskih vojnika. Posmrtni ostaci tih srpskih i austrougarskih vojnika čuvaju se u spomen-kosturnici crkve u Krupnju.

Nako toga domaćini su upriličili i svečano posluženje.

U razgovoru za Kurir predsenik opštine Krupanj istakao je značaj ovog događaja:

- Prvi put u istoriji jednom svečanom akademijom je obeležena godišnjica boja na Mačkovom kamenu. Ove godine obeležavamo 110 godina jednog od najznačajnijih istorijskih događaja. Mi je zovemo bitka srpskih oficira koji su stradali na platou Mačkov kamen. To je bila bitka koja je bila prekretnica u istoriji našeg naroda. Mi krupanjci, pa i čitav kraj smo ponosni na tu bitku, iako smo u istoriografiji nekad izostavljeni jer se smatra često porazom za raliku od Cerske i Kolubarske bitke, ova bitka je bila bitka gde je srpski vojnik rekao "Ovde je Srbija rekla sloboda dalje ne može iza su naše porodice, majke naša deca. Tako da Mačkov kamen za nas predstava jednu posebnu vrstu oltara gde mi rado umemo da odemo i odvedemo naše goste da pokažemo gde su naši preci dali svoje živote da bi mi danas slobodno živeli u Srbiji - ističe Stefanović.

Kurir Obeleženo 110 godina od bitke na Mackovom kamenu u Krupnju


Otkrio koliko ulažu da se istorija ne zaboravlja.

- Tačno 342 kilomatara je velika opština Krupanj. Svaki metar je obeležio neki istprijski događaj. Mi jesmo malo mesto, ali imamo bogatu istoriju. Kada krenete od praistoprije, pa dođete do istorije videćete da Krupanj nikad nije bio na margini ni lokalne, niti nacionalne istorije. Brojni ratovi koji su se odvijali nisu nas, nažalost, zaobišli, ali su bili prava prilika da pokažemo naše junaštvo i želju za slobodom.Takođe, brojni kulturno-istorijski spomenici svedoče: Soko grad, Stolice, Bela crkva sve su to lokaliteti koji su deo nacionalne istorije. Na to smo jako ponosni. Zato se trudimo da sve objedinimo i stavimo u turističku ponudu - istakao je Stefanović.

Posebnu pažnju polaže u seoski i verski turizam.

image1(78).jpeg
Kurir 


- Krupanj je zvanično turističko mesto i time mogu da se pohavle još sedamnaest opština ili gradova u Srbiji. Pored poljoprivrede, turizam je jedan osnovnih grana kojom se bavimo. Stavljamo akcenat na sportsko-rekretaivni turizam i u to dosta ulažemo. Imamo veliki broj ekipa u fudbalu, košarci, odbojci. Krupanj, zahvaljujći planinama predstavlja svojesvrstan karantin i idealan je za pripreme svih uzrasta, pa samim tim su naši kapaciteti popunjeni i u letnjem i u zimskom periodu. Ulažemo i u seoski turizam. Ovde ljudi imaju mir, čist vazduh, kvalitetnu hranu - kaže predsednik opštine Krupanj.

image3(29).jpeg
Kurir 


Veliki broj sveštenika bio je gost na manifestaciji, na šta je Stefanović naročito ponosan:

-Lično smatram, ali i politika cele države je takva da država i crkva moraju da imaju sinergiju i da sarađuju. Mi imamo sjajnu saradnju sa crkvom i našim vladikom Jerotejem i već poslednjih mesec dana je šest, sedam puta bio u Krupnju. Dosta ulažemo u verski turizam. Dvanaest crkva i dva masnatira ima na ovoj teritoriji. Posebna oaza mira je i crkveni park "Dobri potok" gde se i nalazi i najstarija crkva. Ovo večeras što smo videli je rezultat lepe saradnje - zaključio je Stefanović.

image0(107).jpeg
Kurir 

 Bonus video:

Kurir Predsednik opstine Krupanj Mladen Stefanovic za Kurir