Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici održan je prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ova manifestacija okupila je više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz prikaz od 2.500 sredstava naoružanja i više od 50 vazduhoplova, demonstrirajući savremene kapacitete naše vojske.

U emisiji "Puls Srbije" gosti su bili pukovnik u penziji Ljubinko Đurković i stručnjak za odbranu i bezbednost Ivan Miletić, koji su podrobno analizirali prikazane kapacitete, aktuelno stanje vojske i najavljeno ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

- Danas je prikazano mnogo toga, ali ono što je najvažnije jeste da Vojska Srbije sve više koristi domaće naoružanje, što je ogroman korak napred. Videli smo savremena sredstva poput oklopnih vozila Miloš i Lazar, kao i helikoptere Mi-35, koji su nedavno stigli iz Kipra i već su u upotrebi. Naša vojska je pokazala da može uspešno da remontuje i modernizuje ova sredstva, što nas čini spremnim za sve eventualne izazove - naglasio je Miletić.

366443_240920.00_15_00_05.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Miletić je istakao i značaj modernizacije borbene avijacije:

- Imamo kapacitet da održavamo i modernizujemo letelice poput Mi-35, što je ključno za našu sposobnost odvraćanja. Naravno, potrebno je dodatno ulagati u transportnu avijaciju, ali ono što danas vidimo jeste vojska koja je znatno jača nego pre deset godina.

Pukovnik u penziji Ljubinko Đurković je, analizirajući stanje u vojsci, istakao da je najvažnija poruka ovog prikaza sposobnosti da Srbija ima kapacitet da brani svoj suverenitet.

- Oko 70% naoružanja koje smo danas videli potiče iz domaće industrije, što je ogroman uspeh. Domaće kompanije poput '14. oktobra' i dalje igraju ključnu ulogu u održavanju i proizvodnji naših sredstava. Ostatak opreme, iako inostrani, prilagođen je našim uslovima i garantuje dugoročno korišćenje - rekao je Đurković.

366443_240920.00_09_38_03.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Jedan od ključnih elemenata za jačanje odbrambenih kapaciteta, prema njegovim rečima, jeste ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

- Profesionalni sastav vojske je od presudnog značaja za upravljanje složenim borbenim sredstvima. Međutim, povratak obaveznog vojnog roka omogućava nam da brojčano ojačamo vojsku i osiguramo da svi sektori budu adekvatno popunjeni - dodao je Đurković.

Oba sagovornika složila su se da je ključni izazov u budućnosti održavanje visokog nivoa profesionalizma u vojsci.

- Videli smo danas modernizovanu vojsku sa savremenim sredstvima, ali je neophodno kontinuirano ulaganje u obuku i kadrovsko osposobljavanje. Profesionalci koji rukovode složenim borbenim sistemima moraju imati adekvatne uslove za rad i život, a to je jedini način da se obezbedi stabilnost i sigurnost - naglasio je Miletić.

Kurir televizija "Srbija sada ima kapacitet da brani svoj suverenitet!" Ljubinko Đurković o moći naše vojske i povratku obaveznog služenja vojnog roka

Đurković je dodao:

- Narod mora da ima poverenje u svoju vojsku, a današnji prikaz je pokazao da smo spremni da branimo suverenitet Srbije. Važno je da se vojska neprestano osavremenjuje i da se obezbede sredstva za sveobuhvatnu odbranu države.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija ŠTA JE VOJSKA SRBIJE POKAZALA VEŽBOM "VIHOR 2O24"? Stručnjaci analiziraju napredak u naoružanju: Jaka vojna struktura je neophodna