Reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti pozvalii su sve zaposlene na obustavu rada 2. oktobra i za taj dan najavili novi protest, a ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović tim povodom kaže za Kurir da je dijalog potreban kako bi se donelo najbolje rešenje.

slavica.jpg
Kurir Televizija 

- I Vlada i Ministarstvo dijalog sa sindikatima smatraju potrebnim i razložnim za najbolja rešenja. Napominjem da je 80 odsto zahteva sindikata iz protokola - realizovano. Ostaje da se teži da tokom 2025. najniža plata u prosveti bude kao prosečna u javnom sektoru - poručila je ministarka za Kurir.

Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) danas je u saopštenju navela da su predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti održali sastanak i razmatrali trenutnu situaciju i plan narednih akcija.

Kako oni tvrde, posle obustave nastave i organizovanja protesta 16. septembra, konstatovano je da je pojačan pritisak na direktore škola od strane resornog ministarstva, te najavljuju i novi protest i obustavu nastave.

whatsapp-image-20240516-at-1.15.59-pm.jpg
Zorana Jevtić 

"Sve oblike pritiska na zaposlene, smatramo nedopustivim i krajnje neprimernim i protiv istih borićemo se svim raspoloživim sredstvima. Ovo će i biti uslov za nastavak pregovora. Iz ovog razloga pozivamo 02. oktobra 2024. godine sve zaposlene na obustavu nastave. Istog dana održaćemo protest u Beogradu. U međuvremenu obratićemo se svim nadležnim institucijama u Srbiji, kako bi potpisano bilo i realizovano. Sindikati pozivaju sve aktere ove vlasti na dogovor oko zahteva i upozoravaju na ozbiljnost aktuelne situacije u školama u Srbiji", navodi se u saopštenju.

  Bonus video:

Kurir televizija "Problem sa nastavnicom iz Trstenika je rešen, evo koje uslove će dobiti" Đukić Dejanović otkrila: Rešenje je poslato školi