Predstavnici Srbija Ziđin Koper, Gimnazije „Bora Stanković“ u Boru i Instituta Konfucije pri Univerzitetu u Nišu potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti izvođenja fakultativne nastave kineskog jezika u vidu drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada. 
Dokument je potpisan na ceremoniji otvaranja Instituta Konfucije pri Filozofskom fakultetu, koja je u okviru obeležavanja 75 godina od osnivanja NR Kine upriličena u zgradi Univerziteta u Nišu.

Potpisivanju Memoranduma o razumevanju, koji podrazumeva uspostavljanje saradnje tri strane i zajedničke promocije izučavanja kineskog jezika u Boru, prisustvovao je i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming.

M. Stojčev, I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper U Nišu potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti izvođenja fakultativne nastave kineskog jezika u borskoj Gimnaziji

-Odnos između država ogleda se u međusobnom prijateljstvu između naroda, a prijateljstvo između naroda u međusobnom razumevanju. Jezik je najbolji ključ za razumevanje jedne zemlje. Učenje drugih jezika i jačanje međuljudske i kulturne razmene važni su mostovi za razumevanje između naroda. Institut Konfucije je projekat saradnje kineskih i stranih partnerskih institucija koje zajedno postižu dogovore, grade i dele rezultate u oblasti jezičkog obrazovanja. Takođe, institut je i važna platforma za kulturnu razmenu i praktičnu saradnju između Kine i stranih zemalja - rekao je ambasador Li.

Tri strane dogovorile su se da u okviru kompanijskog programa "Talenti Ziđina" uvedu kurs za izučavanje kineskog jezika, a plan i program nastave kineskog jezika, kao trećeg stranog jezika, koji će biti fakultativan, propisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Insitutut Konfucije pri Univerzitetu u Nišu obezbediće Gimnaziji u Boru resurse za podučavanje kineskog  jezika, a Srbija Ziđin Koper finansijska sredstva za realizaciju ovog programa.

Po rečima direktora Gimnazije "Bora Stanković" u Boru Miljane Golubović, fakultativna nastava na kineskom jeziku biće organizovana dvaput nedeljno, a prve časove gimnazijalci će moći da slušaju u oktobru.

Bonus video:

Kineska medijska grupacija Mrkić: Kina zaslužuje da bude prva u privredi sveta