Letnje temperature i sunčano vreme ne posustaju u Srbiji! Nakon kratkog zahlađenja, koje je prošle nedelje donelo kišu i niske temperature, za vikend ćemo ponovo moći da uživamo u pravim letnjim temperaturama.

Kako je istakao meteorolog Ivan Ristić za Alo!, kratkotrajni prodor hladnijeg vazduha očekuje se tek krajem septembra, ali već početkom oktobra moći ćemo da uživamo u pravom miholjskom letu!

- Novi prodor hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga blizu Severnog mora doneće zahlađenje zapadnoj i severozapadnoj Evropi u toku sledeće nedelje, takođe očekuje se formiranje i dubokog ciklona koji će tim predelima doneti puno kiše i jake vetrove - rekao je Ristić, i objasnio kakvo nas vreme očekuje za vikend.

33.jpg
Shutterstock, Zorana Jevtić 

- U našoj zemlji za vikend i početkom sledeće nedelje kraća stabilizacija vremena uz puno sunca i relativno toplo prijatno vreme sa maksimalnim temperaturama od 23 do 27 stepeni. Sredinom sledeće nedelje usled približavanja ciklona iz zapadne Evrope povećanje oblačnosti, a ponegde se očekuje i kiša, ali će se zadržati relativno toplo vreme. Prodor hladnijeg vazduha kroz Bečka vrata očekuje se krajem septembra, tačnije za sledeći vikend, 28. i 29. septembra. Početkom oktobra svežije sa maksimalnim temperaturama oko 20 stepeni i prohladnim jutrima, vazdušni pritisak biće u postepenom porastu tako da će doći i do stabilizacije vremena - objasnio je Ristić.

366438-240906.02-07-42-14.still019.jpg
Kurir Televizija 

Kako je naveo, u toku prve dekade oktobra sve do Miholjdana imaćemo manji porast temperatura uz stabilno vreme.

- Možemo reći da ćemo imati kraće miholjsko leto sa maksimalnim temperaturama oko 25 stepeni. Zatim od sredine oktobra ponovo hladan arktički vazduh kreće prema nama i donosi osetnije zahlađenje.

Sve u svemu, evidentna je promena cirkulacije, pogotovo iznad Evrope, azorski i sibirski anticiklon, ali i polarni vrtlog uticaće na vreme kod nas, dok islandski ciklon i afrički anticiklon idu na pauzu - rekao je Ristić.

Kurir.rs/ Alo/ A. K.

Kurir televizija "OD SREDE STIŽE NOVI AFRIČKI CIKLON!" Ivan Ristić otkriva: Očekujte paklene temperature do 40°C, a OSVEŽENJE STIŽE TEK OVOG DATUMA