Užasna scena zabeležena je sigurnosnom kamerom juče u Novom Sadu, a kako se vidi na snimku, žena iz nepoznatog razloga skida srpsku zastavu, baca je na pod i pali je.

Kako se navodi u opisu Instagram stranice NS Uživo, koja je snimak i objavila, incident se dogodio u Partizanskoj ulici.

"Nepoznata žena skinula je srpsku zastavu sa zida firme, gazila po njoj, a zatim je i zapalila", piše u opisu videa.

Kako se vidi na snimku, žena je bacila trobojku na pod, potom je zapalila, najverovatnije upaljačem, a onda mirno stajala čekajući da zastavu uhvati plamen.

U jednom trenutku pored žene i zapaljene zastave prolaze sugrađani. Ipak, nisu obratili veliku pažnju na ovo krivično delo, te su samo odšetali dalje.

Čini se da je njihov postupak najviše razbesneo Novosađane u komentarima, jer po pitanju paljenja zastave nisu ništa učinili.

"Oduzimanje državljanstva i proterivanje u najbližu neprijateljsku zemlju", piše u jednom od komentara.

"Šta smo dočekali", zapitao se drugi Novosađanin.

"Tri godine minimum zatvora, posle oduzimanje državljanstva i proterivanje u matičnu zemlju. Ako je matična zemlja Srbija, onda oduzimanje svih prava i pogodnosti Srbije, ali ne samo njoj već i njenim pokolenjima", navodi jedan od korisnika Instagrama.

Kolike su kazne za paljenje zastave

Kako stoji u Zakonu o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije, kazne za nepropisno korišćenje zastave ili grba mogu ići i do 500.000 dinara.

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

  1. ako upotrebi zastavu, himnu ili grb Republike Srbije u obliku ili sa sadržinom ili melodijom koji nisu utvrđeni Ustavom Republike Srbije ili zakonom (član 2. stav 2. ovog zakona);
  2. ako zastavu ili grb Republike Srbije upotrebi kao robni ili uslužni žig, uzorak, model ili bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga (član 5. ovog zakona);
  3. ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno (član 8. ovog zakona).

Za radnju iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara.

U članu 173. Krivičnog zakonika navodi se da:

"Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca"

Ista situacija važi i za paljenje zastave strane države ili međunarodne organizacije koja je definisana članom 175. Krivičnog zakonika:

"Ko javno izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu, grb ili himnu,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca".

(Kurir.rs/Blic/Preneo: Đ. M.)