Vodostaj Dunava ubrzano raste na delu toka kroz Srbiju. Najugroženija su vikend naselja kod Bezdana i Apatina. Za poplavni talas se sprema i Novi Sad, ali se ne očekuje da će Dunav dostići granicu vanredne odbrane od poplava. Budimpešta očekuje vrh poplavnog talasa, prenosi RTS.

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je za da se vrh talasa na ulazu u Srbiju očekuje 25. septembra i da će trajati od sedam do deset dana, ali da će biti oko 60 centimetara niži u odnosu na 2013. godinu.

Podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuju da je vodostaj Dunava u porastu i da je trenutno najveći kod Apatina gde iznosi 590 cm, dok će u sredu porasti na 690 cm i time prevazići granicu redovne odbrane od poplave koja iznosi 600 cm, a granica vanredne odbrane je 750 cm. Takođe, kod Bezdana vodostaj trenutno iznosi 574 cm, a u sredu će dostići čak 678 cm. Granica redovne odbrane od poplave je 500, a vanredne odbran eod poplave 700 cm.

screenshot-20240915-102116.jpg
screenshot X/Christine_clang 

Informacija o stanju voda

- Vodostaj Dunava je u porastu sa tendencijom porasta naredna četiri dana. Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna četiri dana. Vodostaj Save je u manjem opadanju sa tendencijom manjeg opadanja naredna četiri dana. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana. Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - navodi se na sajtu RHMZ.

Temperature vode na rekama u Srbiji

  • Dunav oko 13.6 stepeni
  • Sava oko 17.6 stepebni
  • Velika Morava oko 17.8 stepeni
  • Tisa oko 19.8 stepeni i na banatskim vodotocima oko 16.0, što je oko prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine
budapset02 EPA Peter Lakatos.jpg
EPA Peter Lakatos 

Informacija o stanju voda

- Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata. 

- Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbranbenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolosanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr. U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

Podsetimo, jake poplave koje su izazvale obilne padavine u centralnoj Evropi prošlog vikenda napravile su totalni haos i odnele najmanje 15 života.

Kurir televizija Da li haotične poplave prete i Srbiji? Ciklon Boris pokorio Evropu, stučnjak tvrdi: Ovo se do sada viđalo samo u filmovima, a biće samo gore!

BEZDAN574610640668678500700