U četvrtak je, na zatvorenom bazenu Prozivka u Subotici, posle prepodnevnog treninga, devetoro dece zatražilo medicinsku pomoć, od kojih je dvoje ambulantno pregledano, a sedmoro se javilo na Hitnom prijemu u Subotici, saznaje "Kurir" u Opštoj bolnici Subotice.Deca su sada stabilno, jedno je zadržano u bolnici, a ostali otpušteni, uz tneophodnu erapiju!

Epilog oprečnih tvrdnji, roditelja, da je u četvrtak više dece zatražilo medicinsku pomoć, zbog posledica udisanja hlora tokom treninga u bazenu Prozivka u Subotici i izjava nadležnih iz JKP Stadion, da je voda ispravna i da je tog dana dva puta vršena kontrola, jeste da je devetoro dece, ipak, završilo u bolnici i ambulanti, kako je potvrđeno za "Kurir", od lekara u bolnici.

Roditelji dece koja su u četvrtak dospela u bolnicu tvrde, da se o problemima ne govori dovoljno javno, a da je sve više slučajeva da deca, mladi sportisti i vaterpolisti posle treninga imaju zdravstvenih problema i primaju terapije.

- Sedmoro dece je primljeno u Bolnicu, pregledano, šestoro je otpušteno, uz lekove i terapije, a jedno zadržano u Bolnici. Deca su u najviše slučajeva imala jača gušenja. Mališani su sada stabilni, otpušteni su sa urednim vitalnim parametrima, a među njima je i dete koje ima simptome astme. Jedno dete je zadržano na lečenju, a dvoje se ambulantno leči - rečeno nam je danas u subotičkoj Opštoj bolnici.

image0(10).jpeg
Kurir/N.H 

"Količina hlorida je često iznad dozvoljenog"

Roditelji su u neverici, pitaju kako je moguće da su redovna i vanredna inspekcija u četvrtak utvrdile ispravnost vode, koja je prema rečima direktorke JKP Stadion, Tamare Dimitrioski, “u granicama normale“, ali je devetoro mališana i ove godine završilo u bolnici.
Nekoliko roditelja sumnja i u trovanje hlorom i bakteriološku neispravnost vode, jer se osetljiva deca posle treninga, osećaju lošeije. Nadležni na bazenu Prozivka kažu za Kurir, da će u ponedeljak biti dostupni rezultati bakteriološke analize.

- Zdravlje dece nam je najvažnije, ali dokle sa tim navodnim tehničkim problemima. Svašta se priča, neki roditelji kažu i da vrlo često rezultati ispitivanja vode nisu dobri, a da se to reguliše hlorom, preko noći. Svojim očima sam gledala te rezultate, količina hlorida je često iznad dozvoljenog, a oni nastaju pošto ljudi u dosta slučajeva ne izlaze iz vode do toaleta - kaže jedan Subotičanin za Kurir, ali nije želeo da se iznese njegovo ime.

Nije prvi put da se ovako nešto desi
Drugi sagovornik dodaje i da se "pre možda nekih godinu dana, isti problem desio i sa mladim vaterpolistima".
- Bazen jeste tada bio zatvoren i za treninge, ali neki od momaka su se popeli do bazena i uskočili u vodu. Njih 5-6 je završilo u bolnici, kako smo saznali. Problem su i takozvane "šok terapije", kada se doda veća količina hlora u vodu, jer kupači verovatno nakon tih tretmana traže lekarsku pomoć - navodi. 

BAZEN PROZIVKA.jpg
Kurir/N.H 


Da li je koincidencija ili slučaj okolnosti, ali i tokom prethodnog meseca je bilo tehničkih problema na zatvorenom bazenu Prozivka, a iz JKP Stadion upućeno je zvanično obaveštenje građanima i kupačima: "Zbog tehničkih razloga, SRC Prozivka neće raditi od 9. avgusta, od 17 časova do daljnjeg".
Pre dve nedelje, vaterpolisti Spartaka, nisu mogli da treniraju na bazane Prozivka.
 Ne znamo razloge, saopšteno nam je pre oko dve nedelje, da koristimo dva dana otvoreni bazen u Dudovoj šumi, zbog tehničkih problema na Prozivci. Sve je rešeno u roku i vratili smo se treninzima na zatvorenom bazenu - kaže za "Kurir" G. Kučera, sekretar Vaterpolo kluba Spartak.
U ponedeljak će se znati, da li će bakteriološke analize ukazati na (ne)ispravnost vode, zbog kojih sve češće Subotičani koji koriste zatvoreni bazen, traže medicinsku pomoć!

Kurir.rs/Nadica Harminc