Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a danas će izmestiti artiljerijsku granatu zaostalu iz Prvog svetskog rata sa lokacije u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu, na bezbednu lokaciju van grada gde će biti uništena. Preporuka je da građani ukoliko su u mogućnosti, napuste svoje stanove od 8 do 11 časova.

Posebno obaveštenje je za građane koji žive u ulicama: Vlajkovićeva, Trg Nikole Pašića, Kosovska, Majke Jevrosime, Svetogorska i Kondina.

10.45 - Artiljerijska granata bezbedno uništena u Deliblatskoj peščari

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je artiljerijska granata zaostala iz Prvog svetskog rata bezbedno izmeštena sa lokacije u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu, na lokaciju u Deliblatskoj peščari gde je uništena u 10.45.

On je gostujući na televiziji Prva rekao da je namerno odabrana nedelja za sprovođenje te akcije, pošto su tada najmanje gužve na ulicama Beograda.

"Ovo nije prva eksplozivna naprava koje je zaostalo iz ratova, ali ovo je poseban slučaj pošto je reč o eksplozivnoj granati koja je korišćena od strane Austro-Ugarske za vreme napada na Beograd i stara je više od 100 godina", kazao je Dačić.

MUP je u sredu saopštio da su izvođači građevinskih radova prilikom kopanja pronašli eksplozivnu napravu tešku oko 200 kilograma u Vlajkovićevoj ulici.

Screenshot RTS, MUP Srbije Uništavanje granate iz Vlajkovićeve

09.00 - Granata je izmeštena i na putu je ka Deliblatskoj peščari

Artiljerijska granata zaostala iz Prvog svetskog rata izmeštena je iz centra Beograda i trenutno je, preko Pančevačkog mosta, na putu ka Deliblatskoj peščari, gde će biti uništena.

Kurir Granata uspešno uklonjena iz Vlajkovićeve

08.30 - Dačić: Ne bi trebalo da bude problema, građani da budu na oprezu

Ministar policije Ivica Dačić kazao je za RTS, pre početka operacije, da je ovde reč o artiljerijskoj granati kalibra 305 mm, i više od 280 kilograma težine. Granata se premaša van grada, u Deliblatskoj peščari će biti uništena, dodao je Dačić rekavši da ne bi trebalo da bude problema i pozvao građane da budu na oprezu.

08.05 - Počelo uklanjanje granate. U osam časova, počela je akcija uklanjanja granate.

WhatsApp Image 2024-09-18 at 15.14.44_d5c6cc8d.jpg
Kurir 

Građanima koji žive u neposrednoj blizini, pripadnici Sektora za vanredne situacije podelili su flajere sa detaljnim uputstvom o njihovom neophodnom postupanju, radi bezbednog izmeštanja zaostale granate.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je obaveštenje da uklone sva parkirana vozila iz svih ulica koje ograničavau Dom narodne skupštine Republike Srbije, ul. Vlajkovićeva (od 1 do 19), ul. Kosovska (br.17-51) i Trg Nikole Pašića. U suprotnom će vozila biti premeštena na parkinge na Slaviji i Starom sajmištu.

Prekoruka je da ukoliko su u mogućnosti građani napuste svoje stanove u vremenu od 8 do 11 časova, a ukoliko nisu, da otvore prozore, spuste roletne i udalje se od prozora.

bomba.jpg
Kurir 

Građani mogu da prate informacije koje se upućuju preko sredstava javog informisanja i nadležnih organa i da se pridržavaju njihovih naredbi.

Kako je ranije saopšteno iz MUP-a, granata je pronađena 18. septembra, prilikom izvođenja građevinskih radova, a pretpostavlja se da je reč o artiljerijskoj granati iz Prvog svetskog rata, težine oko 200 kilograma i kalibra 300 milimetara.

Kurir.rs/RTS