Danas je Vazduhoplovna akademija napunila tačno 100 godina. Tim povodom organizovan je najveći civilno-vojni aero-miting ove godine u Srbiji kome je prisustvovalo oko 15.000 ljudi. U velikom spektaklu na nebu iznad Vršca učestvovalo je više od 50 letelica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, nacionalne avio-kompanije Er Srbija, Vazduhoplovne akademije, kao i privatnih avio-kompanija i sportske avijacije.

“Mi smo zemlja koja je i između dva svetska rata proizvodila avione, a ne automobile. Takođe, kralj Aleksandar Karađorđević bio je prvi evropski monarh koji je leteo avionom. Srbija ima 100 godina tradicije obuke pilota i drugog vazduhoplovnog osoblja. Upravo su vazduhoplovna škola u Beogradu i vazduhoplovni centar u Vršcu decenijama bili poznati po tome što su školovali kadrove za mnoge evropske i afričke zemlje. To govori o tome koliko je vazduhoplovstvo značajno za Srbiju. Veoma je značajno što su Vazduhoplovna akademija i Er Srbija potpisali ugovor o školovanju 10 pilota, ali i to što škola na Dorćolu dobija simulator letenja za obuku pilota za Erbas A320. Na taj način ćemo početi da, kao nekada, školujemo pilote koji su potrebni, ne samo našoj nacionalnoj avio-kompaniji, već i inostranstvu,“ izjavio je na otvaranju aero-mitinga ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

IMG_8622_2a.jpg
Vazduhoplovna akademija/Dušan Atlagić 

Letački deo programa otvorili su paraglajderi i padobranci, a potom su usledili preleti Dromadera Privredne avijacije, pa kompletne flote matične vršačke Pilotske akademije. Okupljeni građani su mogli da vide i ultralaku Silu, kao i letački prikaz „Utvinih“ letelica, Sove i Laste. Za vrlo atraktivan deo letačkog programa bila je zadužena gošća iz inostranstva, Melani Astle, akrobatska pilotkinja, prva žena pobednica trke Red Bull Air Race, koja je nastupila u akro-rutini sa svojim avionom Ekstra 330. Helikopterska jedinica MUP-a Srbije prikazala je u letu svoje helikoptere Erbas H145M i Ka-32, dok je na statici bila izložena Super Puma. Vršački aerodrom je zatim preletela Cesna 525 CJ domaće privatne čarter avio-kompanije „Prince Aviation“. Glavna atrakcija letačkog programa usledila je na kraju – prelet putničkog aviona Erbas A320 Er Srbije i para višenamenskih borbenih aviona MiG-29SM+ Vojske Srbije.

U statičkom delu austrijski „Diamond“ je prikazao svoj DA50, koji je bio parkiran uz Mi-17 i Mi-35M Vojske Srbije. Na statici su bile parkirane i brojne druge letelice domaće generalne avijacije, poput žirokoptera, ultralakih aviona i drugih letelica.

„S velikim ponosom danas obeležavamo stogodišnjicu postojanja Vazduhoplovne akademije, koja postaje srpski brend, prestižna obrazovna institucija na čije polaznike računaju i naša otadžbina, ali i Evropa i svet. Uz veliku podršku Predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije, Кancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija je u prethodnom periodu započela sa uspostavljanjem trening centara širom Srbije. Danas, kada proslavljamo 100 godina postojanja Vazduhoplovne akademije, takođe svečano proglašavamo i početak radova na rekonstrukciji i dogradnji objekata u najsavremenijem vazduhoplovnom trening centru u Vršcu, gradu bogate kulturne baštine, a od danas i prestonici savremenog srpskog vazduhoplovstva. U narednom periodu rekonstruisaće se i dograditi objekti za smeštaj studenata, restoran, energetski blok, upravna zgrada, sportska hala, poletno-sletna staza, a izgradiće se i novi heliodrom. Ukupna vrednost radova i opreme iznosiće oko 48 000 000 evra.

Vazduhoplovna akademija/Dušan Atlagić Najveći ove godine u Srbiji, prisustvovalo 15.000 ljudi

Sa izgradnjom trening centra, Vazduhoplovna akademija će postati više od škole, prestižno mesto koje će graditi novu životnu filozofiju, da snaga stečenog znanja koju ova škola u izobilju nudi, gradi posvećenike od svojih kandidata na obukama, đaka i studenata“, izjavila je dr Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

„Danas je za Vršac veoma važan dan, jer ova pilotska škola, sa svojom slavnom tradicijom dugom čitav vek, za nas Vrščane ima poseban značaj. Nažalost smo, tokom 2000-tih, bili svedoci propadanja ove nekada eminentne ustanove, ali zahvaljujući Vladi Republike Srbije i podršci predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, započinjemo temeljnu rekonstrukciju i proširenje kapaciteta Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu. Grad Vršac i direktno učestvuje u najvećoj investiciji u oblasti obrazovanja u našoj zemlji. Mi ćemo, kao lokalna samouprava, sprovesti sve neophodne procedure kako bi radovi tekli što efikasnije, a pružićemo i svu potrebnu logistiku za uspešnu realizaciju ovog projekta. Naša akademija će ovime postati regionalni lider u obrazovanju vazduhoplovnog osoblja, a Vršac, kao i nekada, prepoznatljiv centar za buduće pilote, kako naše Er Srbije, tako i najvećih svetskih avio-kompanija“, istakla je Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

Na otvaranju aero-mitinga objavljeno je potpisivanje ugovora između Er Srbije i Vazduhoplovne akademije o školovnju 10 pilota za potrebe srpske nacionalne avio-kompanije. U pitanju je pilotski kadetski program, koji predviđa školovanje 10 kandidata tokom školske 2024/25. godine za potrebe Er Srbije. Ova saradnja između Vazduhoplovne akademije i nacionalne avio-kompanije pružiće ne samo najsavremeniju vazduhoplovnu obuku, već i potencijalno angažovanje najboljih mladih đaka-pilota u Er Srbiji odmah po završetku školovanja.

„Er Srbija je, kao nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, izuzetno zadovoljna ugovorom koji je potpisan sa Vazduhoplovnom akademijom, jednom od najvažnijih obrazovnih institucija u oblasti avijacije u Srbiji. Taj ugovor, koji predviđa školovanje 10 kandidata tokom školske 2024/25 godine na Vazduhoplovnoj akademiji za potrebe Er Srbije, daje nam priliku da pokrenemo novi kadetski program naše kompanije i tako potencijalno angažujemo perspektivne mlade pilotkinje i pilote odmah po završetku školovanja. Mi smatramo da je to najbolji mogući pristup kako bi naša kompanija nastavila na zdravim osnovama da jača svoje kapacitete i osigurava kvalitetan i visoko kvalifikovan letački kadar za budućnost. S druge strane, to će i za mlade pilote biti jedinstvena prilika da se već po završetku Akademije zaposle u nacionalnoj avio-kompaniji svoje zemlje, koja obezbeđuje najkvalitetniju moguću nadogradnju osnovnog pilotskog obrazovanja – kroz vrhunske treninge, obuke na najsavremenijim simulatorima i uz kontinuiranu podršku starijih i iskusnijih koleginica i kolega. Nastojimo da, zajedno sa Vazduhoplovnom akademijom, kreiramo bolje uslove za mlade profesionalce i doprinesemo razvoju srpskog vazduhoplovstva. Uvereni smo da će naša saradnja biti veoma uspešna“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.  

„Dana 22. septembra 1924. godine, u zgradi na Dorćolu, počela je da se piše istorija srpske prosvete, industrije i srpskog vazduhoplovstva. Danas, tačno jedan vek kasnije, naša škola predstavlja najveći evropski potencijal za obuku pilota aviona i pilota helikoptera, avio-inženjera, kontrolora letenja, avio-mehaničara i drugih vazduhoplovnih specijalista. Zahvaljujući investicijama Vlade Republike Srbije, uskoro ćemo naše đake pilote obučavati na tehnološki najnaprednijem simulatoru letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa Erbas A320, pa je današnje otvaranje kadetskog programa, koji omogućava stipendiranje desetoro naših studenata, logičan korak u nastavku saradnje dve najznačajnije institucije u srpskom civilnom vazduhoplovstvu“, izjavio je dr Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije.