Naše društvo je sve starije. Starost nije bolest, ali sa starošću dolazi i veliki broj hroničnih progresivnih bolesti.Na kakve probleme nailaze starije osobe kojima je potrebna lekarska pomoć, i da li nailaze na bilo kakve oblike diskriminacije?

Na ova, ali i mnoga druga pitanja, odgovor su dali gosti "Pulsa Srbije" Nadežda Satarić, magistar socijalne politike i Aleksandar Stojanović, direktor DZ palilula.

Stojanović je odgonetnuo da li penzioneri imaju prednost kada dođu na pregled u lokalni Dom zdravlja.

Kurir televizija Na kakve probleme nailaze najstariji sugrađani kada je u pitanju zdravstvo?

- U principu nemaju, ali ja uvek apelujem na doktore i sestre kada stariji ljudi dođu u čekaonicu, a imaju neke tegobe, kada dođu sa nekim pomagalom ili u pratnji nekoga, tako da se ti pacijenti propuste ranije, a često sam prisutan bio kada pacijenti koji su u čekaonici puste stariju osobu da završi pre njega, imaju razumevanja, pa sam tu optimista. Čak iako neko neće da vas pusti, ukoliko starija osoba zamoli, uglavno će i biti puštena. Treba uvek da apelujemo na tu temu, kao kada mladi ustaju starijima u prevozu, zamislite da su to vaši roditelji ili bake i deke, njihov dolazak na lečenje vam predsatvlja misao za ubuduće da ćete i vi ostariti i da će i vama trebati nečija pomoć. To bi trebalo da se praktikuje svuda, na pijaci ako čekate red ili u pošti, to je jednostavno vid kulture - započeo je Stojanović.

Satarić se osvnrula na anketu u kojoj se stariji sugrađani žale da se predugo čeka na pregled lekara specijaliste, ali i da su im penzije toliko niske, da ne mogu da idu kod privatnog lekara:

- To je slučaj u mnogim sredinama, a posebno na jugu i jugoistoku naše zemlje. Imamo situacije da oni koji žive u lekarskim sredinama, njima ne da nisu samo dostupne specijalističke zdravstvene usluge, već im nije dostupan ni lekar izabranik. To je jedan problem, a drugi je taj što ni nema dovoljan broj specijalista, imamo i opšte bolnice u kojima fali pojedini broj specijalista. Bez obzira što svi imaju pravo zdravstvenu zaštitu, ipak su privilegovani oni koji žive u većim gradovima. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Kurir televizija KAKO JE OZDRAVILO SRPSKO ZDRAVSTVO U POSLEDNJIH 10 GODINA? Gosti "Usijanja" otkrili ogromne promene KOJIH MORAMO DA BUDEMO SVESNI