Trojica učenika sedmog razreda OŠ "Knez Sima Marković" u Barajevu osumnjičeno je za zlostavljanje i mučenje učenika petkog razreda te škole, a jedan od njih je dobio i prijavu za polno uznemiravanje. Kako se sumnja, sedmaci su u više navrata u septembru u muškom toaletu maltretirali mlađe đake, uzimali im džeparac, tukli ih, a jedan ih je navodno primoravao da skidaju donji veš i dodirivao ih po genitalijama.

Policija u Barajevu je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, odsekom za maloletnike, privela njih trojicu zbog sumnje da su zlostavljali đake, a jednom je napisana i prijava i za polno uznemiravanje.

policija.....jpg
T. S. 

Pokrenuti mehanizmi

Kurir je kontaktirao ovu beogradsku školu odakle su nam potvrdili da je došlo do incidenta, ali nisu precizirali kog.

- O svemu je obaveštena nadležna školska uprava i Ministarstvo prosvete. Škola je pokrenula sve mehanizme, slučaj je prijavljen i na platformi "Čuvam te". Videćemo kako će policija to okarakterisati - poručili su kratko iz škole.
Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saopštili su da je Odeljenje za maloletnike "naložilo policiji da protiv dvojice maloletnika podnese krivične prijave zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, a protiv jednog od njih i zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje".

- U pitanju je redovan postupak, što znači da maloletnici nisu uhapšeni, niti im je određen pritvor. U skladu sa Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i zaštiti maloletnika, VJT u Beogradu neće iznositi u javnost druge detalje ovog slučaja - poručili su iz tužilaštva. Kako nezvanično saznajemo, jedan od trojice osumnjičenih nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina.

Iz Ministarstva prosvete kažu za Kurir da u svakoj pojedinačnoj situaciji bilo koje vrste nasilja, u skladu sa zakonima, postupa škola.

Žrtvi če se pomoći da prevaziđe situaciju

Iz Ministarstva prosvete su naveli i da je za učenika koji je trpeo nasilje sačinjen plan zaštite.

- U narednom periodu biće mu pružena podrška kako bi prevazišao situaciju. U sve aktivnosti uključeni su i roditelji učenika - navode iz ministarstva i dodaju:
- Ministarstvo prosvete i školska uprava će pratiti postupanje škole i pružati savetodavnu podršku zaposlenima u preduzimanju svih propisanih mera u skladu sa nadležnostima. U skladu sa procenom, u školu će biti upućen stručno-pedagoški nadzor i prosvetna inspekcija.

Nasilna situacija

- OŠ "Knez Sima Marković" je u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, o incidentu koji se desio 10. septembra obavestila policiju, tužilaštvo, Gradski centar za socijalni rad Barajevo i nadležnu školsku upravu i Ministarstvo prosvete. Okolnosti ove nasilne situacije utvrđuju nadležni organi, tužilaštvo i policija, koji će u skladu sa rezultatima istrage dati njenu kvalifikaciju. Prema informacijama koje je Ministarstvo prosvete dobilo od škole, učenici koji su vršili nasilje udaljeni su sa nastave, pokrenuti su vaspitno disciplinski postupci, kao i pojačan vaspitni rad - rekli su nam iz Ministarstva prosvete.

Kurir televizija NASTAVNICI NA RUBU STRPLJENJA: Plate nisu rešene, bezbednost u školama ugrožena - štrajk je jedini izlaz?