Po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnji vodostaj Dunava kod Apatina trebao je da bude 650 cm. Međutim, reka je premašila očekivani nivo za 30 cm i dostigla vodostaj od 680 cm. Porast se očekuje još sutra da bi, eventualno u sredu nivo reke počeo da polako opada.

Očekivano, poluostrvo kod Apatina je potpuno potopljeno i zbog visoke vode postalo je ostrvo, te se do njega može doći isključivo čamcem. Sve kamp prikolice sa njega su sklonjene na vreme i nalaze se na okolnim nasipima. Odsečeni od kopna su i splavovi u rukavcu Dunava, jer su im svi prilazni putevi kompletno u vodi, kao i vikend naselje “Vagoni”.

Kurir.rs/J.Miljuš Vodostaj Dunava kod Apatina premašio prognoziranih 650 cm, izmereno 680 cm

- Sve što je i do sada plavilo pri visokom vodostaju i sad je poplavljeno i Apatinci su na to navikli godinama. Nivo Dunava je preko 600 cm, što je granica za proglašenje redovne odbrane od poplave i grad, ako se prognoze obistine neće biti u opasnosti od izlivanja reke, navodi naš izvor iz Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Granica vanredne odbrane od poplave kod Apatina je na vodostaju od 750 cm, a Apatinci se nadaju da će narednih dana reka polako početi da se povlači u svoje korito.

Kurir.rs/J.M.

 Bonus video:

MONDO/Stefan Stojanović Nizak vodostaj Dunava