U skladu sa važećim propisima naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja plaća se za korišćenje usluga na groblju kao što su: održavanje puteva i staza, zelenila, česmi, javne rasvete, krematorijuma, kapela, čistoće.

- Želeli bismo da podsetimo sugrađane i korisnike grobnih mesta da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina, koji se nakon ovog perioda može produžiti, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za protekli period počivanja. Ova naknada se plaća jednom godišnje i to unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je već plaćena - navode iz JKP "Pogrebne usluge" Beograd.

shutterstock-1208872363.jpg
Shutterstock 

Posmrtni ostaci iz grobnih mesta kojima je istakao rok obaveznog počivanja a isti nije produžen, preduzeće može da prenese u poseban zajednički grob ili grobnicu i odredi drugog korisnika grobnog mesta, a nadgrobna obeležja ukloni bez obaveze njihovog čuvanja.

Pre prenosa posmrtnih ostataka, korisnici grobnih mesta se u pisanoj formi obaveštavaju da su u obavezi izmirivanja dugovanja. Nakon ovoga, putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozivaju se da regulišu status istih, uz ukazivanje na posledice propuštanja.

Ekshumacije i dodeljivanje grobnog mesta drugom korisniku zbog neplaćanja je krajnja mera koju JKP "Pogrebne usluge" Beograd nastoji da izbegne, zbog čega podsećamo sugrađane na obavezu izmirivanja godišnje naknade za zakup, uređenje i održavanje površine groblja, navodi se.

0412-nebojsa-mandic.jpg
Nebojša Mandić 

- Molimo korisnike grobnih mesta da prilikom vršenja uplata ažuriraju i svoje adrese ukoliko je došlo do promena, kako bi blagovremeno bili obavešteni o svim važnim informacijama vezanim za grobna mesta o kojima se staraju - dodaju iz ovog preduzeća.

Korisnici grobnih mesta imaju mogućnost da izvrše besplatnu on-lajn proveru statusa svojih uplata za grobna mesta na zvaničnoj internet stranici JKP "Pogrebne usluge" Beograd, a omogućena je i uplata dugovanja na više mesečnih rata.

Reč je, navodi se, o relativno skromnim iznosima koji se kreću između 1.466 i 6.232 dinara i koji plaćaju jednom godišnje, ali je njihovo redovno izmirivanje od izuzetnog značaja ne samo za JKP "Pogrebne usluge", već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da naša groblja budu uredna i održavana.

Kurir/Penzionisani