Vlada Crne Gore dala je saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u Beranama. Odluka, koju je pre nekoliko dana saopštio potpredsednik Vlade za bezbednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić, izazvala je burne reakcije.

Ministri iz manjinskih partija Albanaca i Bošnjaka napustili su sednicu Vlade zbog namere da se podigne spomenik pokojnom mitropolitu. Gosti emisije Puls Srbije, politički analitičar Vladimir Dobrosavljević i Đorđe Vukadinović, izneli su svoja viđenja o ovom pitanju.

Dobrosavljević je u svom komentaru istakao kako vidi odluku Vlade Crne Gore kao logičnu i nerazumljive razloge zašto su ministri iz manjinskih zajednica napustili sednicu:

- Nemam baš preterano razumevanje zbog čega politički predstavnici manjinskih naroda u vladi imaju bilo šta protiv podizanja spomenika mitropolitu Amfilohiju. Treba se prisetiti, između ostalog, kada je stao ispred demonstranata koji su hteli da napadnu Bajrakli džamiju. On je time pokazao svoj odnos prema drugim verskim zajednicama, bolji od bilo kog spomenika.

Sequence 01.00_25_01_13.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Dobrosavljević je dalje objasnio da, iako je podizanje spomenika simbolički čin, Amfilohije kao duhovna figura nije bio vezan za materijalna priznanja:


- Mitropolit Amfilohije je bio čovek vere, čovek duhovnosti. Njemu samom spomenici i ta vrsta materijalnih priznanja nisu preterano važni. Mnogo važnije za njega je ono što je ostalo iza njega - podignute crkve, obnovljeno pravoslavno hrišćanstvo u Crnoj Gori. Dokle god ga verni ljudi pominju u svojim molitvama, to mu je mnogo važnije od toga hoće li imati jedan, dva spomenika ili nazive ulica.

Vukadinović je, s druge strane, emotivnije dočekao vest o podizanju spomenika:

- Ja sam dirnut. Mislim da Amfilohije zaslužuje spomenik, najmanje to, i mnogo više. To je čovek koji je učinio strašno mnogo za Crnu Goru, ne samo za crkvu, već za društvo u celini. Iako, naravno, u ovom političkom kontekstu pred predstojeće izbore, sve može biti problematizovano i upitno.

Sequence 01.00_35_19_20.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Razgovor je zatim prešao na pitanje zašto je spomenik odlučeno podići u Beranama, a ne u Podgorici. Dobrosavljević je objasnio da Berane ima specifičan značaj u novijoj crnogorskoj istoriji:


- Jedino što može biti neobično je što se spomenik podiže u Beranama, a ne u Podgorici, gde je Amfilohije bio mitropolit. Međutim, Berane je bilo prvi grad u Crnoj Gori u kojem su započele litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti 2019. godine, i to verovatno igra ključnu ulogu u ovom izboru.

Na to se nadovezao i Vukadinović:


- Berane je simbol političkog otpora. To je prvi grad gde su krenule litije. Ali, po meni, Amfilohije zaslužuje spomenike i u Podgorici, i širom Crne Gore. Njegov doprinos društvu i crkvi je neprocenjiv.

Sequence 01.00_31_57_02.Still003.jpg
Kurir Televizija 


Jedno od ključnih pitanja u vezi sa Amfilohijem bilo je njegovo ponašanje prema drugim verskim zajednicama. Dobrosavljević je podsetio na važan događaj:

- Amfilohije je bio među prvim verskim liderima koji je stao u odbranu Bajrakli džamije u Beogradu. To pokazuje njegov odnos prema drugim verama. Podržao je potpisivanje temeljnih ugovora sa svim verskim zajednicama u Crnoj Gori, čime je pokazao svoju širinu.

Vukadinović je dodao:


- On je bio tolerantan čovek. Pred kraj života, čak je krstio pripadnika LGBT zajednice, što jasno pokazuje njegovu spremnost da prihvati svakoga ko je tražio duhovni put. Iako je delovao strogo, imao je veliko srce i bio je izuzetno tolerantan.

Obojica su gosti izrazili zabrinutost da će podizanje spomenika biti politički instrumentalizovano, naročito u svetlu predstojećih izbora. Vukadinović je rekao:


- Naravno, svaka ovakva inicijativa u ovako naelektrisanoj atmosferi može biti pogrešno protumačena. Deo javnosti blizak DPS-u to može doživeti kao provokaciju. Sve postaje upitno u svetlu političkog konteksta, iako je inicijativa sama po sebi potpuno legitimna.

Kurir televizija Đorđe Vukadinović o kontroverzama oko odavanja počasti mitropolitu u Beranama

Dobrosavljević je dodao:


- Ovo je pokušaj da se srpski element u Crnoj Gori marginalizuje. Iako ne verujem da će ovaj spomenik izazvati političku krizu, jasno je da se politički kontekst koristi kako bi se umanjila važnost srpskog doprinosa crnogorskoj istoriji.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija PAVIĆEVIĆ: Amfilohije Radović je bio presudan za masovne litije u Crnoj Gori