Kada 30.000 momaka popije pivo i potom uskoči u vodu svi znamo šta su radili. Iza svake devojke namazane sa ko zna koliko krema, ispliva masna mrlja. Sve to očiste biljke i ugrade u svoje telo. Pokosite taj deo, one ponovo porastu i prečišćavaju vodu, rekao je nedavno za RTS profesor Aleksandar Hegediš, biolog koji je ceo svoj život posvetio tome da Ada ostane čista.

ada-ciganlija.jpg
Beograd.rs Ada Ciganlija

Da li ste znali da je uprkos svemu voda iz Ade nekada toliko čista da može i da se pije? Voda na Adi je toliko čista da plaža ima plavu zastavu. Biljke u njoj preko noći prerade i očiste svu prljavštinu koju unese i 100.000 kupača u toku dana.

Aleksandar Hegediš.jpg
Printscreen/RTS Aleksandar Hegediš

- Ceo taj sistem je u početku bio vezan za vodosnabdevanje. I dan danas je Ada Ciganlija okružena reni bunarima. U međuvremenu se u njoj zapatilo mnogo vodenih biljaka, a istovremeno voda koja dolazi u Savsko jezero, prolazi kroz taložnik, pregradu koja je mehanički filter i onda ulazi u Savsko jezero. Znači, postoji tu nekoliko nivoa prečišćavanja Save pre nego što dođe u jezero - kaže Hegediš:

- Zimi je kvalitet vode vrhunski. U novembru, decembru, januaru, februaru, pa i čak martu uzorci vode iz Savskog jezera su prve klase. Voda prve klase je ispravna za piće.

Kurir/RTS

Espreso MEDUZE NISU JEDINE U SAVSKOM JEZERU! Iz JKP "Ada Ciganlija" rekli su nam šta se sve nalazi na dnu i kupa se sa nama