Braća Rajić, izvesni Dušan i Stojan, glasni "borci" za decu i obolele od dijabetesa, koji se reklamiraju iza udruženja Dijabetes revolucija, zbog otkrića naše novinarke Jelene S. Spasić da su obični prevaranti i da samo profitiraju na bolesti najmlađih, uputili su njoj, ali i celokupnoj redakciji i novinarima Kurira, niz uvreda i pretnji na društvenim mrežama objavivši i njenu fotografiju! Time su praktično njoj i njenoj porodici nacrtali metu na čelu. Celokupna redakcija Kurira stala je u zaštitu novinarke. Kao i u mnogobrojnim slučajevima ranije, redakcija Kurira neće se povući pred novim pretnjama, već ćemo ovaj slučaj izgurati do kraja, dok se braći i njihovim prevarama i mahinacijama ne stane na put.

Izdavač dnevnog lista Kurir Mondo Inc. podneo je krivičnu prijavu protiv lica koja administriraju Instagram stranicu "Dijabetes revolucija", iza koje, prema informacijama sa ove stranice, stoje braća Dušan i Stojan Rajić, zbog ugrožavanja sigurnosti i proganjanja naše novinarke Jelene S. Spasić, kojoj su, kao i njenoj porodici, praktično nacrtali metu na čelu.

0809 printskrin instagram.jpg
Kurir, Privatna Arhiva 

Rajići su na Instagram i Fejsbuk stranicama pod nazivom "Dijabetes revolucija" i "Dušan Rajić" objavili fotografiju Jelene S. Spasić i kontinuirano počev od 18. septembra objavljivali uvrede i pretnje na račun Jelene S. Spasić, ali i novinara, urednika i zaposlenih u dnevnom listu Kurir.

Na svojim društvenim mrežama pomenuta braća danima izvrgavaju ruglu našu novinarku i vode hajku protiv nje, kao i dnevnog lista Kurir, a sve povodom autorskog teksta objavljenog u ovom dnevnom listu 1. 9. 2024. pod naslovom "Nova pobeda Kurira: Najbolji senzori za merenje šećera dogodine besplatno za decu s dijabetesom", koji je rezultat dužeg istraživačkog rada naše koleginice.

- Novinarka Jelena S. Spasić je izuzetan profesionalac i vrsna novinarka, koja savesno i profesionalno obavlja svoj novinarski posao. Kompanija WMG (Wireless Media Group), u čijem sastavu posluje Mondo Inc., izdavač lista Kurir, preduzeće sve dostupne pravne radnje u cilju zaštite naših novinara i zaposlenih, kao i u cilju zaštite naše kompanije i medija koje izdajemo. U tom cilju smo zbog izvršenih radnji, kao prvi korak, protiv odgovornih lica podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal - navodi redakcija Kurira.

Redakcija lista Kurir najoštrije osuđuje napade i proganjanje naše koleginice Jelene S. Spasić, vrsne i nagrađivane novinarke dnevnog lista Kurir, od braće Dušana i Stojana Rajića, koji se predstavljaju kao "Dijabetes revolucija".

Kurir Krivična prijava protiv braće Rajić

Jelena S. Spasić, koja je diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, višestruko je nagrađivana u svojoj struci, a samo neke od nagrada su: Zlatna Nika na Interferu, prestižnom novinarskom festivalu reportaže, za reportažu "Ceo jedan život završi u džaku" iz crvene zone Kliničkog centra u Nišu tokom pandemije kovida. Jelena je čak sedam dana volontirala u crvenoj zoni KBC Bežanijska kosa tokom pandemije kovida. S novinarkom Jelenom Jorgačević Kisić dobitnica je prestižne nagrade za humanost "Đoko Vještica", jer su ona i Jorgačević Kisić izveštavanjem omogućile da beskućnik koji je bolovao od karcinoma pluća dobije neophodnu lekarsku pomoć i poslednje dane provede dostojanstveno. Deo svoje novčane nagrade Jelena S. Spasić donirala je tada za lečenje deteta. Naša novinarka Jelena S. Spasić je i dobitnica nagrade Zora, za novinarsku hrabrost i slobodu medija, kao i laureat takođe poznate novinarske nagrade "Ivan Marković".

Osim humanosti, svojim radom pokazala je društvenu odgovornost i pokretanjem akcije "Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido", kojom se odužujemo slavnim precima.

Povodom napada na Jelenu S. Spasić, reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje protestuje zbog targetiranja naše novinarke.

- "Ovo je novinarka koja decu s dijabetesom naziva očajnicima", natpis je koji je na ovoj Instagram stranici i Fejsbuk grupi "Dijabetes revolucije" objavljen uz fotografiju Jelene S. Spasić, iako tekst na koji se oni pozivaju u prethodnim objavama, a u kome se koristi ovaj izraz, nije potpisala ona, već redakcija Kurira - saopštio je UNS i dodao da je "nekoliko dana nakon teksta koji Jelena S. Spasić jeste potpisala je "Nova pobeda Kurira: Najbolji senzori za merenje šećera dogodine besplatno za decu s dijabetesom" na Instagram stranici influensera "Dijabetes revolucija" objavljen je komentar na ovaj tekst u kome je pomenuta redakcija nazvana "novinarskim šljamom".

Udruženje novinara Srbije: Napad na Jelenu je napad i na socijalno odgovorno novinarstvo

UNS podseća da je Jelena S. Spasić dobitnica nagrada "Đoko Vještica", "Zlatna Nika", da je volontirala u KBC "Bežanijska kosa", zajedno sa UNS-om pokrenula i akciju "Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido".

"Imajući u vidu istoriju ovakvih akcija, UNS targetiranje Jelene S. Spasić doživljava kao napad na socijalno odgovorno novinarstvo", saopštio je UNS.

"Velike laži Kurira! (...) Senzori za decu nisu dobijeni jer nigde ne postoji zvanična potvrda iz RFZO i senzora nema! Postoji informacija da će se Libre senzori od nove godine pojaviti u Srbiji, ali to ne znači da ćemo ih dobijati besplatno...", objavljeno je na Instagram stranici "Dijabetes revolucija".

Šest dana nakon toga usledila je objava fotografije Jelene S. Spasić sa spornim natpisom.

- UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan novinarskim izveštavanjem, ali da nije opravdano targetirati novinare i ulaziti na taj način u lični obračun s njima, jer bi ovakvo obeležavanje novinarke moglo ugroziti njenu bezbednost - saopštio je UNS.

Redakcija Kurira

01.jpg
Kurir