Običaj kićenja svatova na svadbama potiče još od davnina kada su se zvanice na venčanjima kitile grančicom ruzmarina. Danas je ovaj običaj modernizovan te se za popularne "cvetiće" za revere za muškarce i narukvice za devojke izdvaja dosta novca, a najjeftiniji košta 30 dinara po komadu. 

Takođe postoje i personalizovani cvetći koje obično nose mladenci, roditelji, kumovi, braća i sestre i oni su dosta skuplji. Koštaju od 100 dinara pa naviše. Ovaj trošak je samo jedan u nizu mnogih na spisku za pripremu za venčanje gde mladenci u zavisnosti od broja gostiju i izgleda cvetića moraju da izdvoje od 100 evra pa naviše, a novac koji dobiju devojke koje kite svatove obično zadržavaju za sebe.

shutterstock-135625688.jpg
Shutterstock 

U poslednje vreme gosti za kićenje u korpu ne stavljaju manje do 200 dinara te devojka koja kiti svatove zaista dobro može da zaradi naročito ako je svadba velika sa nekoliko stotina zvanica. 

- Pošto sam oženila tri brata na sve tri svadbe sam kitila svatove. Na dve je bilo oko 250 ljudi, a na trećoj oko 380. Na ove dve manje svadbe sam zaradila sa drugaricom po 35.000 dinara, dok je na ovoj većoj svadbi bilo oko 40.000, ali nas je bilo tri. Isplatila sam haljinu, cipele koje sam kupila, šminku, frizuru i ostalo mi je još novca. Zaista može dobro da se zaradi - kaže nam Beograđanka K. A.

0610-shutterstock-353042429.jpg
Shutterstock 

U nekim krajevima postoji i običaj da se taj novac da mladi ili da se pak podeli sa mladencima kako bi bar pokrili trošak koji su imali za cvetiće. Većina mladih parova pak insistira da devojka koja kiti svatove uzme novac. U zavisnosti od broja gostiju kićenje traje sat do dva, a zarada je odlična.

Na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko ovog novog biznisa za devojke nakon što je jedan korisnik objavio da je jedna devojka zaradila navodno skoro 87.000 dinara. 

Verovanja

Postoje dva narodna verovanja zašto je baš grančica ruzmarina korištena za ovu priliku. Prema prvoj, romantičnoj, ruzmarin je simbol vernosti i bračne sreće, dok je po drugoj on biljka koja štiti od zlih sila i uroka. Drugo verovanje bilo je tipičnije za seoske sredine. Običaj je bio da se ruzmarin onima koji su u braku stavlja na desnu stranu revera, a onima koji nisu na levu.

 - Koleginičina ćerka kitila svatove na nekoj svadbi i zaradila 87.600 dinara, pa je sad opšta svađa u kući je l` će da se ide u Budimpeštu ili će da se menja kompresor klime na autu - glasila je objava koja je pokrenula lavinu reakcija:

- Eto novog zanata - piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

- A zar se te pare ne daju mladoj?

Jedna devojka je odgovorila i da se daju mladi, a da ona onda deo tih para da onima koji su kitili svatove.

- Ja znam za takav običaj. Prvi put čujem da se novac daje mladi - šo0kirani su bili korsnici:


- Ne, nikako. To ostaje ruzmarinki - glasile su neke od reakcija.

TikTok/bettiladams Trend na svadbama