Dok većina mladih građana trbuhom za kruhom iz sela ide u grad, sve više je onih koji beže od gradske buke u ruralne sredine. Oni koji imaju svoju dedovinu imaju i gde da se vrate, a s druge strane oni koji nemaju rešeni su da kupe seosku kuću sa imanjem ili bez njega. Interesovanje za kupovinu kuća na selu posebno je poraslo od kako je najavljena pomoć države za kupovinu seoskih kuća.

Na oglasima se prodaju kuće i ispod 13.000 evra. U mestu Bela voda nadomak Kruševca prodaje se nekretnina od 70 kvadrata za 8.000 evra. Vlasnik je naveo da plac oko kuća sa prizemljem, spratom i terasom ima 13 ara i grejanje na čvrsta goriva.

U drugom oglasu prodaje se kuća u Malom Krčmaru od 47 kvadrata na placu od 29,24 ara za 12.500 evra. 

- Kuća je stara, potrebna adaptacija, površine 47 metara kvadratnih, sastoji se od tri prostorije, a ispod kuće je podrum. Ispred kuće je pokrivena terasa. Priključena struja, voda u dvorištu, dolazi iz bunara, koji je u blizini kuće. Kuća je uknjižena, vlasnik 1/1. Plac je površine 29,24 ara, ograđen je, mirno okruženje, asfaltni put, blizina prodavnice, autobuske stanice, škole, igrališta, ambulante - navodi se u oglasu.

profimedia0254641608.jpg
Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia 

Među jeftinijim oglašenim kućama na prodaju na selu je i kuća u Dobrom pollju kod Boljevca 8.900 evra za 39 kvadrata.

  • Uslovi za prijavu za kuću na selu
    Nekoliko je uslova koje mladi koji žele subvenciju za kuću na selu moraju da ispune:
  • da podnosilac prijave nema više od 45 godina
    da je državljanin Srbije
    da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije
    da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

- Prodaje se stara kuća 39 m2 sa dve prostorije i tremom, sa pomoćnim objektima (22 m2 + 29 m2), na uknjiženim parcelama 13 a 22 m2, sa ne prenešenim delom parcele na vlasnika od 4a 33m2 iznad sela Dobro Polje, opština Boljevac, sa pogledom na planinu Rtanj. Na imanju imate struju, bunar, dva prilaza, zapadno orjentisano, na nadmorskoj visini od 370 metara.

kurir televizija DA LI JE SIGURNIJE ULAGATI U ZLATO ILI U NEKRETNINE? Stručnjaci izneli benefite i rizike dvaju najsigurnijih investicija