Prevoz pojedinih predmeta regulisan je nemačkim zakonom, odnosno, zakon se odnosi na glomazan teret ili teret velike mase. Ujedno treba voditi računa i na sitne predmete koji su naizgled deo svakodnevice, ali u prevozu dobijaju posebnu kategoriju pa i zakonsku odgovornost.

Kako prenosi Fenix Magazin, kazna do 10.000 evra može stići na adresu svakog ko prevozi određene kućne potrepštine u automobilu poput noževa, višljuški i kašika.Određene vrste noževa poput leptir noževa, sklopivih, noževa s fiksnom oštricom dužih od 12 centimetara i onih koji se smatraju oružjem konkretno su zabranjeni u vozilu, stoji u nemačkim zakonima.

Osim toga, stručnjaci upozoravaju vozače i da ne ostavljaju uređaje u automobilu kada izađu iz njega kao što su laptopove, mobilne telefone, tablete i punjače jer mogu u određenim okolnostima da izazovu požar.

Kazne u Srbiji 

tovar.jpg
Instagram Printscreen 192.rs Ilustracija

Kada je u pitanju pravna praksa u Srbiji, propisi nalažu da teret ne sme da se utovari tako da ometa vozača, mora dobro da se pričvrsti i ne može da premaši određene dimenzije, uključujući i težinu preko granice nosivosti upisane u saobraćajnoj dozvoli ili na stubu vrata automobila. Kazne za nepropisno utovaren automobil se kreću do 20.000 dinara a saobraćajac vas može isključiti iz saobraćaja.

Prema važećem pravilniku, najveća dozvoljena dužina vozila je 12 metara, širina 2,55 a visina četiri metra, zajedno sa teretom. Savetuje se da kod većeg tereta jače napumpate gume. Ako viri preko prednje ivice branika, teret ne sme da viri i preko zadnjeg branika. Napred, najudaljeniju tačku branika teret sme da pređe samo do 1 m. Ukoliko teret postavljamo tako da viri sa zadnje strane vozila, taj deo mora biti obeležen crvenom tkaninom. I u tom slučaju teret ne sme da viri duže od 1,5 m mereno od najudaljenije tačke branika. Teret ne sme da bude teži 75 kg. Savetuje se da bez nosača ništa ne stavljate na krov. Kada imate krovne nosače sa koferom brzina kretanja ne sme da prelazi 120 - 130 km/h.

Vožnja i prevoz sa otvorenim prtljažnikom dozvoljeni su propisno i samo ako se na vratima ne nalaze svetlosna signalizacija i registarska tablica i ako je teret propisno obeležen i dobro pričvršćen, piše "Automoto savez".

Šta ako imate nož u automobilu u Srbiji?

noz.jpg
Shutterstock 

U slučaju da vas zaustavi policija i pronađe u automobilu nož upozorava se na prekršajnu prijavu i nož se oduzima od osobe u čijem automobilu je pronađen.

U martu ove godine predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će pooštriti kazne za sve one koji kod sebe poseduju hladno oružje.

Kurir.rs/ Nova.rs/ S.Đ.

Kurir TV, Ivana Jovanović NESREĆE NA SVAKOM UGLU! SAOBRAĆAJNE KAZNE PLJUŠTE! 80.000 PREKRŠAJA ZA MESEC DANA, a stopa smrti u saobraćaju nikad veća"!