Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, svečano je otvorena 25. septembra u Sremskoj Mitrovici. Ova manifestacija, koja promoviše kulturu, tradiciju i nauku Republike Srpske, održava se u 12 gradova širom Srbije.

Na otvaranju u Sremskoj Mitrovici, gradonačelnik Branislav Nedimović dočekao je šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađena Cicovića, i njegove saradnike u Muzeju Srema. Kao deo svečanog programa, posetioci su uživali u predstavi „Јован Дучић – пјесник и амбасадор“, koja je odigrana u baroknoj sali muzeja.

Dabi Srpske 1.jpg
Kurir.rs/D.Š. 

U svom govoru, Mlađen Cicović je istakao važnost manifestacije za jačanje veza između Srbije i Republike Srpske:

„Ova manifestacija je prilika da na najbolji način predstavimo Republiku Srpsku i njene vrednosti. Kultura, nauka, i umetnost su mostovi saradnje između Srbije i Srpske. Ove godine, manifestacija nosi moto ‘Sabornost’, što je ključno u trenutku kada se suočavamo sa pritiscima sa strane.“

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović, izrazio je zadovoljstvo zbog uspešnog početka manifestacije i naglasio važnost istorijske povezanosti između Sremske Mitrovice i Zvornika. Kamen od kojeg je građen antički Sirmijum, doveden je iz Zvornika, što dodatno osnažuje veze između ova dva grada.

Kurir.rs/Dijana Šćekić

Bonus video:

MONDO/Slaven Petković Srpska te zove, miting