U knjizi za osmi razred osnovne škole izdavača "Bigz" objavljena je slika Čarlija Čaplina iz filma "Veliki diktator" kao ilustracija za lekciju u kojoj se spominje Adolf Hitler, koja se odnosi na period između dva rata. Mnogi roditelji su bili šokirani otkrićem.

Kurir je probao o ovome da dobije komentar iz Ministarstva prosvete, gde su nas uputili na Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji je, kako su nam rekli, nadležan za odobravanje sadržaja knjiga iz kojih deca uče. Pitali smo izdavača udžbenika "Bigz" u kome se pojavila spomenuta slika za objašnjenje, ali nismo dobili odgovor. Ovaj slučaj otvara niz pitanja o sadržaju udžbenika iz kojih deca danas uče, ali i ko piše srpske knjige.

366438_240926.02_13_20_15.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Jovana Grgurević, novinar, zatim istoričat Miloje Pršić, kao i nastavnik istorije Joca Stojkov, direktor Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić".

- Ja sam očajna i ljuta. Užasno je kada pogledate koliko neozbiljno oni pristupaju tom udžbeniku, kao generacija koja je slušala o tom periodu od svojih baka i deka, išla na ekskurzije u Jasenovac i Kragujevac. Kako objasniti koliko je ozbiljna situacija u pitanju? - rekla je novinarka i voditeljka emisije "Ni 5 ni 6" na Kurir televiziji.

Kurir televizija Umesto Hitlera u udžbeniku za osnovce stoji Čarli Čaplin

- Nedovoljno je znanja i informacija. Studenti ne znaju da nabroje genocide van Srbije. To je tragično. Nezastupljena je i naša prošlost u časovima istorije, jer se pravio balans sa svetskom istorijom. Srbija je u Prvom svetskom ratu imala ogromne gubitke, a ti podaci su zapostavljeni - rekao je Pršić.

366438_240926.02_18_13_08.Still007.jpg
Kurir Televizija 

Direktor pomenute osnovne škole rekao je da njegova škola ne koristi taj udžbenik, kao i da nije siguran da li su ovi današnji dužbenici bolji od onih iz kojih je on učio:

- Doživeo sam to samo kao ilustraciju, jedini problem je što kritičari smatraju da je došlo do greške i da je neko drugi trebalo da stoji na toj slici. Ovi udžebnici nisu kvalitetniji od onih koji su ranije postojali. Njih uglavnom pišu profesori škola i fakulteta, ali i asistenti - istakao je Stojkov.

366438_240926.02_14_41_03.Still006.jpg
Kurir Televizija 

- Mi smo u udžebnicima imali fotografije i Jasenovca i Kragujevca, iako je sada zabranjeno predstavljati deci nasilje. Imali smo fotografije brda malih leševa. Vodiči su na ekskurzijama objašnjavali kako su deca ubijana. Obaveza roditelja je da objasne istoriju - rekla je Grgurević.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija NASTAVNICI NA RUBU STRPLJENJA: Plate nisu rešene, bezbednost u školama ugrožena - štrajk je jedini izlaz?