Upotreba neprimerenih i uvredljivih reči uz fotografiju novinarke Jelene S. Spasić na Instagram i Fejsbuk stranici "Dijabetes revolucija" predstavlja nedozvoljeni i zabrinjavajući pritisak na medije i potencijalno ugrožavanje lične bezbednosti novinara, zbog čega je redakcija Kurira s pravom zatražila zaštitu od nadležnih državnih organa, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, na čijem čelu je ministar Dejan Ristić, nakon što su braća Dušan i Stojan Rajić, koji se predstavljaju kao "Dijabetes revolucija", pretili novinarki Kurira Jeleni S. Spasić, čiju su fotografiju podelili na društvenim mrežama, i vređali je, zbog čega je izdavač Kurira podneo krivičnu prijavu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) "izražava zabrinutost zbog najnovijih slučajeva upućivanja pretnji medijskim poslenicima, što se odnosi na potencijalno ugrožavanje bezbednosti novinara", jer je i novinar Bujanovačkih Nikola Stevanović dobio anonimne pretnje (pogledaj okvir).

whatsapp-image-20240723-at-1.05.10-pm-5.jpg
Marko Karović Dejan Ristić

Podseća MIT da su se na Instagram stranici "Dijabetes revolucija" prethodnih dana pojavili neprilični komentari na tekstove novinarke Spasić, objavljene u dnevnom listu Kurir, a posebno na onaj pod naslovom "Nova pobeda Kurira - najbolji senzori za merenje šećera dogodine besplatno za decu s dijabetesom".

- MIT ne spori da svako ima pravo da bude nezadovoljan novinarskim izveštavanjem, ali istovremeno odlučno protestuje i osuđuje targetiranje, vređanje i bilo kakvo ugrožavanje dostojanstva i bezbednosti novinara - saopštio je MIT.

r.jpg
Printscreen RTS Kristofer Hil

Ambasador SAD u Beograd Kristofer Hil reagovao je na napade na novinarku Kurira.

- Novinari imaju jednu od ključnih uloga u svakom demokratskom društvu i moraju da imaju mogućnost da obavljaju svoj posao bez uticaja sa strane. U modernoj evropskoj demokratiji kao što je Srbija nema mesta ni za kakvo uznemiravanje predstavnika štampe, uključujući zloupotrebu privatnih podatka i onlajn napade - kazao je za Kurir ambasador Hil.

Ministar turizma i omladine Husein Memić, čiji je sin oboleo od dijabetesa tip 1, takođe je podržao Jelenu S. Spasić i Kurir.

- Ako postoji osoba kojoj kao roditelj deteta obolelog od dijabetesa treba da budem zahvalan za sve što je pozitivno učinila za decu obolelu od dijabetesa, ali i za nas roditelje, onda je to svakako novinarka Kurira Jelena S. Spasić i medij za koji radi - napisao je ministar na svom Fejsbuk profilu, dodajući:

img20240716wa0019.jpg
MTO Husein Memić

- Ona svojim delom stalno pokazuje da je humanost srž njenog rada. Kroz novinarstvo, dala je glas onima koji su nečujni i skrenula pažnju na važne probleme, baveći se temama koje mnogi drugi izbegavaju. Možda zaboravimo one koji su bili s nama kad smo se radovali, ali nikad ne smemo zaboraviti one koji su nam pomogli kad nam je bilo najpotrebnije. Veliko hvala i puna podrška!

MIT osudio pretnje novinaru Bujanovačkih

MIT izražava zabrinutost i zbog pretnji novinaru portala Bujanovačke Nikoli Stevanoviću, kome je nedavno anonimni korisnik profila "Vojvoda Mojmilovo", ispod komentara koji je objavljen na Fejsbuk stranici Bujanovačkih, uputio uvrede i pretnje:

- Odmah po dobijanju informacije o ovom nemilom događaju državni sekretar za informisanje Miloš Garić stupio je u kontakt s glavnim i odgovornim urednikom Bujanovačkih Nikolom Lazićem kako bi izrazio zabrinutost MIT i ponudio svaki vid podrške novinaru koji je bio izložen gnusnim uvredama i pretnjama po ličnu bezbednost.

Podsetimo, Kurir je otkrio da braća Rajić, koji su nakupili više od 30.000 pratilaca na Fejbuku i Instagramu kao udruženje Dijabetes revolucija, za gotovo punih šest godina ništa nisu uradili za decu i odrasle obolele od dijabetesa, što dokazuju i podaci iz APR. Ipak, dotična braća sve vreme naplaćuju držanje personalnih treninga i sastavljaju jelovnike, te reklamiraju isključivo jednog proizvođača senzora. Takođe, održavaju događaje posvećene obolelima od dijabetesa s brojnim sponzorima, a nema uvida u to gde taj novac na kraju završi.

Snapinsta.app_428121890_1123151892195883_6496674842605677291_n_1080.jpg
Privatna Arhiva Braća Rajić

Razotkrili smo i da personalni treneri Rajići, čije obrazovanje ne znamo, ali sigurno nije medicinsko, "leče" decu i odrasle po društvenim mrežama, čime mogu da ugroze život obolelih, usput omalovažavajući endokrinologe.

Redakcija Kurira

Naslovna strana 2709.jpg
Kurir