U organizaciji 63. padobranske brigade, ove nedelje je na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ i u širem rejonu Niša održan 23. Padobranski višeboj jedinica specijalne namene.

Ovo vojničko sportsko takmičenje realizuje se po ugledu na nadmetanja najboljih specijalnih jedinica u svetu i obuhvata savlađivanje staze dužine oko 25 kilometara, uz rešavanje različitih taktičkih i vatrenih zadataka.

Ove godine učešće je uzelo osam ekipa — četiri iz 63. padobranske brigade, dve iz 72. brigade za specijalne operacije i po jedna ekipa Rumunske armije i veterana 63. padobranske brigade.

Njih je tokom jučerašnjeg takmičarskog dana obišao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojislović, koji se tom prilikom uverio da je organizacija na visokom nivou i da su učesnici izuzetno osposobljeni i motivisani da u najboljem svetlu predstave svoju jedinicu.

Ministarstvo odbrane Padobranski višeboj jedinica specijalne namene

Na zahtevnoj takmičarskoj stazi, učesnici su se nadmetali u 14 disciplina, kao što su padobranski desant, gađanje automatskom puškom, pištoljem i nožem, izvlačenje ranjenika i pokvarenog vozila, savlađivanje vodenih prepreka i kontaminiranog zemljišta, bacanje bombe u metu, penjanje uz konopac i pretres terena.

Sve ekipe su pokazale izuzetan sportski duh, visoku osposobljenost, snalažljivost, upornost i istrajnost, a najbolji rezultat ostvarila je druga ekipa 63. padobranske brigade.

Realizacija ovog takmičenja predstavlja svojevrsnu proveru sposobnosti specijalnih jedinica, a ovogodišnji padobranski višeboj je održan kao jedna od aktinvosti na obeležavanju 80. godišnjice od formiranja prve vojne padobranske jedinice.