Pred nama je sunčan i pravi letnji dan. Maksimalna temperatura biće do 33 stepeni, a preokret vremena sledi već sutra.

Ipak, sutra tokom većeg dela dana biće sunčano. Sredinom dana u severozapadnim, pred kraj dana i uveče i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Biće uslova i za grmljavinske nepogode. Ovo pogoršanje biće uslovljeno prodorom hladnog fronta, koji će na svom putu doneti i jak, na udare i olujni severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 20 na severozapadu Bačke do 32 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 29 stepeni.

Beograd pogoršanje vremena sa kišom i grmljavinom očekuje posle 17-18 časova, uz pojavu grmljavinskih oluja. Tokom večeri i noći na severu i na zapadu Srbije očekuju se obilne padavine, uglavnom od 30 do 40 litara, lokalno i više.

Nedelja će doneti osetno hladnije i pravo jesenje vreme, a maksmalna temperatura biće od 13 do 17, na istoku do 20 stepeni. Duvaće veoma jak severozapadni vetar.

Dakle, drugog dana vikenda temperature će biti niže i za 15-20 stepeni u odnosu na prethodne dane. Početkom sledeće sedmice očekuje se stabilizacija vremena.

Nivo Dunava u porastu

Tehnički direktor JVP “Vode Vojvodine” Igor Kolaković izjavio je danas da je Dunav jutros u Novom Sadu dostigao 541 centimetar, kao i da će taj grad ostati u nivou redovne odbrane od poplava.

- Jutros u pet sati izmeren je 541 centimetar. Po jučerašnjoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, trebalo bi da dostigne 543, možda i premaši malo. Ostajemo u nivou redovne odbrane – rekao je Kolaković za Tanjug.

On je dodao i da se proglašenje redovne odbrane od poplava u Novom Sadu kreće od 450 do 550 centimetara, 450 na sremskoj strani, a 550 na novosadskoj, a da su iz preventive nasipi i zaštitni objekti spremni još od prethodne nedelje.

- U zajedničkoj saradnji sa lokalnim samoupravama, mi smo i za nebranjena područja pomogli sa isporukom džakova. Lokalna samouprava je ljudima dostavila džakove u slučaju da dođe voda do praga njihovih vikendica – kazao je on.

Prema rečima Kolakovića, u Apatinu i Bezdanu je Dunav u opadanju, preko 20 centimetara, a vrh talasa je trenutno u Bačkoj Palanci.

(Kurir.rs/Telegraf)

 Bonus video:

Kurir Nevreme u Užicu