Sva putovanja, a naročito na daleke destinacije, ne samo da predstavljaju uživanje za čula već nam daju i nezaboravne lekcije o ljudima, kulturi, lepoti naše planete, ali i o sebi samima.

Na jedno takvo putovanje otisla se i Ljubica koja je na Tik Tok, gde ima nalog "ljubicaboljevic", podelila iskustvo obilaska destinacije na kojoj je malo ko od nas bio. Reč je o karipskoj državi Belize, koja se nalazi u Srednjoj Americi i koja ima oko 350.000 stanovnika.

Belize.png
Tik Tok Printscreen, ljubicaboljevic 

- Želim da vam pokažem jednu malu karipsku državu koja je me oduševila. To je jedna jedina država u celoj Centralnoj i Južnoj Americi gde je službeni jezik engleski. Saobraćaja gotovi da nema, glavno prevozno sredstvo je bicikl ili golf automobil. Lokalci hodaju bosi, svi su toliko opušteni i deluje mi kao da pojam stres ovde ne postoji. Dobrodošli u Belize! - započela je svoju priču u snimku koji je objavila.

Belize1.png
Tik Tok Printscreen, ljubicaboljevic 

Ljubica kaže da nikada nije razmišljalao o poseti ovoj državi, ali joj je drago što ju je posetila, jer ju je ostavila bez reči.

- Nisam probala ni jedno neukusno jelo ovde, nisam naišla ni na jednu neljubaznu osobu. Za one koji ne znaju, Belize se nalazi odmah pored Meksika, ova država ima drugi najveće koralni greben na celom svetu i jedna je od omiljenih destinacija svima koji vole da rone - priča ona.

Belize3.png
Tik Tok Printscreen, ljubicaboljevic 

U ovoj državi nikad nije dosadno, ima puno aktivnosti koje se mogu organizovati.

Belize5 (1).png
Tik Tok Printscreen, ljubicaboljevic 

- Plivali smo sa ajkulama, videli bogat podvodni svet, obilazili pećine, uživali u hrani, plažama, koktelima i gostoprimtvu lokalaca - kaže ona, objašnjavajući pak da je iz Srbije malo teže doći do Beliza, a potrebna je i viza.

- Ali, ako ste ikada u Meksiku ili Gvatemali obavezno svratite, jer ova destinacija ima nešto za svakoga.

Belize4.png
Tik Tok Printscreen, ljubicaboljevic 

Glavni grad ove države, inače, je Belmopan koji prema podacima iz 2010. ima 16.451 stanovnika, dok je največi grad koji se nalazi na obali Karipskog mora, Belize sa 57.169 stanovnika.

Belize se graniči sa Meksikom na severu i Gvatemalom na zapadu i jugu, dok je na istoku Karipsko more. Zauzima teritoriju od 22.966 kilometara kvadrata.

belizenewsweek.jpg
AP 

Civilizacija Maja proširila se na područje Beliza izmedu 1500. godine p.n.e. i 300 godine, i cvetala je do oko 1.200 godine. Evropski kontakt počeo je 1502. godine kada je Kristifor Kolumbo plovio duž Honduraškog zaliva.

Evropsko istraživanje započeli su engleski doseljenici 1638. godine. Ovaj period obeležile su i Španija i Velika Britanija, obe od kojih su smatrale da imaju pravo na zemlju sve dok Britanija nije pobedila Španiju u Bici kod Sent Džordž Kaja 1798. godine. Ova oblast je britanska kolonija 1840. godine, poznata kao Britanski Honduras, a krunska kolonija 1862.

Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva je ostvarena 21. septembra 1981.

Belize ima raznovrsno društvo sačinjeno od mnogih kultura i jezika koji odražavaju njegovu bogatu istoriju. Engleski je službeni jezik Beliza, dok je belizejski kreolski najčešći narodni jezik, koji je maternji jezik preko trećine stanovništva. Preko polovine stanovništva je višejezično, a španski je drugi najčešći govorni jezik. Belize je poznat po Septembarskim proslavama, obimnim barijerskim koralnim grebenima i punta muzici.