Svetosavski bal u Beču prvi put je zvanično predstavljen u Beogradu, u Aeroklubu, okupljajući mnogobrojne zvanice iz različitih sfera društva među kojima su Nj.K.V. Princ Naslednik Filip, Princeza Danica Karađorđević, pevač Marko Luis i glumica Jelena Gavrilović. Ovaj prestižni kulturni događaj planiran je za 31. januar 2025. godine u carskoj palati Hofburg u samom srcu Austrije.

Organizator, Srpski centar, naglašava humanitarni karakter bala. Prikupljena sredstva biće usmerena Humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe za obezbeđenje doma za samohranu majku Ljiljanu Dukić iz Obrenovca i njene tri ćerke.

GetOriginalImageById.jpg
Privatna Arhiva 

Milan Vidović, predsednik Srpskog centra, izjavio je:

"Svetosavski bal je najprestižnija manifestacija naše dijaspore i jedini inostrani bal u Hofburg palati. Prošle godine je prisustvovalo više od 2.000 gostiju, dok ove godine očekujemo 2.500. Više od 1.400 karata je već rezervisano. Osim humanitarne pomoći, predstavićemo bogatu turističku ponudu Srbije, a domaćin će biti Opština Svilajnac".

Privatna Arhiva Humanitarna svečanost u Aeroklubu

Marija Morović iz HO Srbi za Srbe istakla je značaj okupljanja na balu:

"Srećni smo što smo partneri na ovom velikom događaju i što će Srbi iz matice I dijaspore to veče biti ujedinjeni sa ciljem da zajedno obezbedimo novi dom za tri predivne devojčice I njihovu hrabru majku Ljiljanu".

Na prezentaciji je uspešno prodato umetničko delo "Genex" za 600 evra, a kompletan iznos će biti usmeren u humanitarne svrhe.

Svetosavski bal, obnovljen 1998. godine, seže u istoriju još od 1846. godine kada je prvi put izveden "Srpski kadril". Ovaj događaj nastavlja da bude najglamuroznije okupljanje srpske zajednice u inostranstvu.

Kurir.rs/Srbi za Srbe