Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprečavanja nasilja nad ženama Tatjana Macura oglasila se povodom napada na novinarku Kurira Jelenu S. Spasić, koja se našla na meti fitnes trenera putenm društvenih mreža.

Macura je rekla da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, da je neophodno stati na put svakom vidu digitalnog nasilja i istakla značaj dosadašnjeg rada novinarke Spasić.

Ona je navela da je Jelena S. Spasić novinarka koja dugo godina prati vesti iz zdravstva i u tom kapacitetu je i upoznala na jednom događaju u organizaciji udruženja Alarm koje okuplja roditelje dece sa dijabetesom.

jelena-s-spasic-foto-nenad-kostic.jpg
Nenad Kostić Jelena S. Spasić

Ministarka je istakla da je iz neposrednog kontakta sa roditeljima saznala da im je ona bila izvanredna saveznica na putu do uspostavljanja protokola o postupanju u školi sa učenicima, odnosno sa decom obolelom od dijabetesa, kao i da je ta saradnja nastavljena s obzirom da su roditelji pokrenuli inicijativu da se senzori koji mere nivo šećera u međućelijskoj tečnosti i putem aplikacije i alarma obaveštavaju o eventualnim problemima sa nivoom šećera postanu dostupni o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Macura je dodala da je rešenje ovog pitanja na putu i da postoji snažna politička volja da se ono reši i podsetila da je o tome govorio i nadležni ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka sa predstavnicima ABOT-a, firme koja proizvodi najtraženije senzore na tržištu.

Ministarka je naglasila da, nažalost, ove sjajne vesti koje deci odoleloj od dijabetesa i njihovim roditeljima mogu značajno unaprediti kvalitet života padaju i senku prljave kampanje dvojica fitnes trenera koji na svojim društvenim mrežama neposredno targetiraju i izlažu digitalnom nasilju novinarku Jelenu S. Spasić.

Fitnes treneri, iako ne poseduju bilo kakve medicinske kvalifikacije, na društvenim mrežama se predstavljaju kao „Dijabetes revolucija” i neposredno daju savete onima koji imaju problem sa dijabetesom, unižavajući struku i višegodišnje znanje i iskustvo lekara specijalista, navela je ministarka.

Kako je navela, lekari koji se bave lečenjem dijabetesa edukuju se godinama i u obavezi su da svoja znanja i veštine godina unapređuju, i dodala da se problemima koje imaju oboleli od dijabetesa, a posebno deca, mora prilaziti na jedna obazriv način, individualno i u skladu sa visokim standardima i principom lege artis.

Ministarka je dodala da s druge strane, informacije o zaštiti zdravlja koje dele kvazi stručnjaci, a koje se bez kontrole dele putem interneta, pacijente mogu dovesti u neposrednu ugroženost i ostaviti trajne, ako ne i fatalne posledice.

Apelujem na roditelje dece obolele od dijabetesa da se drže proverenih metoda lečenja i da svoju decu ne izlažu opasnosti. Verujem da ćemo svi zajedno podići glas protiv onih koji svojim neodgovornim ponašanjem mogu dovesti u zabludu da postoje nekakva alternativna rešenja koja mogu zameniti medicinsku struku, rekla je Macura.