Jubilarni 15. Festival zimnice u Koceljevi juče i danas okupio je više od 260 izlagača među kojima su uglavnom prerađivači voća i povrća iz gotovo svih krajeva Srbije. Domaćina i domaćica bilo je od Subotice do Vranja, a ponajviše iz Tamnave.

Festival zimnice (1).jpg
Tijana Majkić 

Najviše nas je zanimalo kako se kreću cene... Paprika crvena roga 160 dinara i to kutija, dok je ljuta paprika po kutiji ide za 350 dinara. Babure, lepe, krupne i žute su 260 dinara kutija, tako da za ove cene se isplati posetiti Festival zimnice, jer kako kažu domaćini, kutija ima više od kilograma, a mi cenimo i tri.

Gospodin patlidžan, neizostavni deo pravog domaćeg srpskog ajvara košta 120 dinara po kutiji. Ko voli da kiseli malecne, zelene paradajizčiće može gajbu da kupi za nekih 150 dinara.

Festival zimnice (3).jpg
Tijana Majkić 

Naravno, kao i svuda, cene variraju od štanda do štanda, videli smo roge paprike i za duplu cenu od one na prvom štandu (160 po kutiji), a videli smo i ljute papričice za više, ali i manje od 260 dinara po kutiji (doduše, nije to neka abnormalna razlika - pet do deset dinara).

Domaćice iz ovog kraja kažu da je za dobru zimnicu najvažnije kvalitetno povrće, a sve ostalo su finese kako kome odgovora da začini.

Recept za ajvar (Koceljeva)

Crvena paprika i patlidžan se dobro ispeku, zatim se oljušte i samelju. Dodaju se beli ili crni luk po ukusu, kao i celer. A ko voli naljuto, doda se i dobrano ljutih papričica.

Ono što nas je najviše očaralo jesu ljudi i atmosfera. Takmičari koji su se spremali gulaše od ranog jutra ljuštili su luk, šargarepu, krompir i začinjavali pozamašne količine mesa. Miroslav, koji je već nekoliko godina u penziji, sa kolegama iz nekadašnje firme došao je da pokaže svoje znanje.

Festival zimnice Koceljeva Autor: Tijana Majkić

- Ma mene ni penzija ne sprečava da sa drugarima mešam kutlačom. Došli smo iz Beograda i Novog Sada spremni da pokažemo kako se kuva kotlić i to od više vrsta mesa.

Na ovom tradicionalnom narodnom festivalu i osim prelepog voća i povrća, turšije, ukusne hrane, uživalo se i u bogatom muzičkom programu, karnevalu i čarima folklora.

Tijana Majkić