Dušan Rajić i tzv. Dijabetes revolucija, iza koje stoji ovaj, kako sebe naziva, personalni trener s bratom Stojanom Rajićem, i dalje crtaju metu na čelu novinarki Kurira Jeleni S. Spasić! Objavljuju njenu fotografiju i nastavljaju s pretnjama i progonom. 

Ovim povodom reagovao je i Veran Matić, predsednik upravnog odbora ANEM, Komisije za istraživanje ubistava novinara i člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

- U proteklih nedelju dana, novinarka Jelena Spasić je meta iživljavanja izvesne braće Rajić, koji je na društvenim mrežama satanizuju i targetiraju samo zbog toga što je, serijom tekstova, između ostalog, uspela da podstakne odgovorne i na angažovanje za registrovanje i uvođenje dodatnih besplatnih senzora za obolele od dijabetesa, prvenstveno decu. Ministarstvo zdravlja prošlog meseca najavilo je dolazak u Srbiju još jednog popularnog i kvalitetnog senzora koje su mnogi prinuđeni da nabavljaju na crno, pa će biti dostupni senzori još više proizvođača da građani mogu da biraju, u skladu sa posebnostima pacijenata i odlukama lekara. Besni na ovu inicijativu, svoj gnev su usmerili prema novinarki koja je tokom svoje karijere dokazala profesionalizam i poštovanje novinarskog kodeksa. Uz to, Jelena je posebno osetljiva na one najteže teme, u kojima je pored profesionalnih znanja i veština, neophodna i empatija, saosećanje, briga, što se retko sreće - navodi Matić.

screenshot-6.jpg
Kurir Televizija 

Dodaje i da je "društveno odgovornog, angažovanog novinarstva sve manje i, očigledno, sve više smeta interesnim grupama".

- Uznemirujuće poruke, direktna obraćanja silnika, objavljivanje fotografije novinarke koju targetiraju, proizvodi čitavu spiralu napada, i pretnji. Malo se primećuje ovih dana da je u pitanju novinarka, sa ozbiljnom karijerom i reputacijom. Uznemiravanja i pretnje koje se upućuju novinarkama, sve više preovlađuju kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinarki i novinara. Zastrašujuće poruke koje su pre Jelene dobijale Tamara Skrozza, Ana Lalić, Verica Marinčić, Isidora Kovačević, Ksenija Pavkov, i druge, samo su delimično obuhvaćene istražnim radnjama nadležnih institucija. Veći deo nije obuhvaćen krivičnim zakonikom i zbog toga je potrebno pronaći mehanizme da se ovi oblici ugrožavanja bezbednosti zaustave odmah čim se pojave. Pretnje i uznemiravanje novinarki, višestruko su drastičniji od onih koje dobijaju novinari.

jelena s spasic dejan ristic foto petar aleksic (5).JPG
Petar Aleksic 

- Raznolikost tih monstruoznosti mnogo više ugrožava bezbednost, i posebno mentalno zdravlje, onih kojima se upućuju, njihovih porodica, kolega. Zbog toga je potrebno što pre menjati i krivični zakonik, ali je potrebna i solidarnost u samoj profesiji, potrebno je da i sami novinari, odnosno mediji, prestanu sa targetiranjem svojih koleginica i kolega, kroz tekstove koji obiluju lažima, uznemirujućim porukama i izjavama. Stalna radna grupa za bezbednost novinara, na svom sledećem sastanku, tematski će se baviti upravo ugrožavanjem bezbednosti novinarki.

Matić naglašava i da očekuje da će Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uspeti da identifikuje one koji su pod različitim pseudonimima pretili.

jelena S Spasić 0123.jpg
Zorana Jevtić, Privatna Arhiva 

- To je najvažnije za prevenciju, da se ne dogodi ono najgore, tj. da iz ovakve toksične atmosfere koju stvaraju „braće Rajići i slični“ iz koje nastaju i poruke kao što je ona izvesnog salija_777 „OVAKVE SPODOBE SPALJIVATI NA LOMAČI PRED CELOM FAMILIJOM“. Lako možemo zamisliti da, sledeći ove poruke, neko može da proceni da je legitimno fizički se obračunati sa koleginicom i drugim koleginicama i kolegama, jer to može da bude logičan sled ovakvih kampanja - saopštio je Matić.

Podsetimo, izdavač Kurira je dopunio krivičnu prijavu u Višem javnom tužilaštvu, koju je već podneo zbog ugrožavanja sigurnosti i progona Jelene S. Spasić. Kurir ističe da nas pretnje i progon braće Rajić neće zaustaviti da radimo svoj posao u javnom interesu i do kraja raskrinkamo njihovo delovanje!

Kurir televizija "UMESTO DA PREUZMU ODGOVORNOST, BRAĆA RAJIĆ KRENULI U NAPAD!" Glavni urednik Kurira otkriva: Istražili smo sve njihove tvrdnje, svi rezultati su lažni