Prvi avion Er Srbije za kineski grad Guangdžou sleteo je u 18.30 časova po lokalnom vremenu.

Avion u bojama srpske nacionalne kompanije, sa likom Mihajla Pupina, je posle 12 sati leta dočekan vodenim lukom iz vatrogasnih topova, u znak pozdrava.

Privatna arhiva Svečani doček za avion Er Srbije u Guangdžou

U avionu je bila i delegacija Vlade Srbije koju je predvodio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a pored njega na letu su bili i ministar turizma i omladine Husein Memić, državni sekretari i novinarske ekipe.

Delegacija Srbije se sastala sa zamenikom generalnog direktora kancelarije za spoljne poslove vlade provincije Guandong.

Er Srbija će do ove destinacije leteti dva puta sedmično, a isto toliko i kineska avio kompanija, pa će ukupno biti četiri leta do Guangdžoa nedeljno, dok se uskoro očekuje i uspostavljanje direktne linije do Šangaja.

Putnici do Guangdžoa će putovati avionom erbas 330 sa konfuguracijom 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi, a putnicima je na raspolaganju i sistem zabave u avionu na svakom sedištu.

Guangdžou je važno međunarodno čvorište kineske nacionalne inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedni glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guandong-Hongkong-Makao.